Rusia și Arabia Saudită merg înainte cu energia ieftină. Investiții pe mai departe în petrol și gaze

Rusia și Arabia Saudită merg înainte cu energia ieftină. Investiții pe mai departe în petrol și gaze

Adversare pe teren la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, Arabia Saudită și Rusia merg împreună pe mâna petrolului și îi ignoră pe arbitrii de la Agenția Internațională de Energie.

Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2021

Recomandările Agenției Internaționale pentru Energie pentru utilizarea redusă a combustibililor fosili sunt respinse de Rusia și Arabia Saudită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

.
Rusia și Arabia Saudită, două dintre cele mai mari state producătoare de petrol din lume, intenționează să sfideze recomandări Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și să continue investițiile în petrol și gaze, respingând apelurile de a reduse semnificativ utilizarea combustibililor fosili, în pofida agravării crizei climatice, transmite CNBC, preluată de News.ro.

Factorii de decizie politică sunt supuși unei presiuni imense pentru a îndeplini promisiunile făcute în cadrul Acordului de la Paris, un acord de referință recunoscut pe scară largă ca fiind extrem de important pentru a evita cel mai devastator impact al schimbărilor climatice.

OFICIAL Combinatul siderurgic COS Târgoviște - scos la licitație CITEȘTE ȘI OFICIAL Combinatul siderurgic COS Târgoviște - scos la licitație

Aproape 200 de țări, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, au ratificat acordul climatic de la Paris în 2015, fiind de acord să continue eforturile pentru a limita creșterea temperaturii planetei la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Acordul prevede reducerea la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

AIE a lansat luna trecută cel mai puternic avertisment cu privire la utilizarea la nivel global a combustibililor fosili, spunând că exploatarea și dezvoltarea de noi zăcăminte de petrol și gaze trebuie să se oprească anul acesta, dacă lumea dorește să ajungă la emisii nete zero până la mijlocul secolului.

DOCUMENT&FOTO Centrala nucleară Cernavodă va putea fi oprită \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT&FOTO Centrala nucleară Cernavodă va putea fi oprită "cu mâna" în caz de cutremur major

Vicepremierul rus Alexandr Novak a declarat în această săptămână, la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg, că AIE a ajuns la concluziile sale ”prin utilizarea unor calcule inverse” cu privire la modul de realizare a emisiilor nete zero până în 2050. AIE nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Potrivit AIE, oprirea exploatării petrolului, gazelor și cărbunelui este fundamentală pentru atingerea obiectivului convenit la nivel internațional pentru emisii nete zero. ”În opinia mea, aceasta este o abordare simplistă. De asemenea, este nerealist. Nu există nicio îndoială că trebuie să ne îndreptăm către energia verde și către agenda verde, deoarece există cerere pentru aceasta în societate, dar trebuie să fim clari cu ce resurse se poate face acest lucru, cine va plăti pentru aceasta, ce tehnologii și oportunități avem la dispoziție, inclusiv pentru a rezolva problemele restante care încă așteaptă soluțiile lor ”, a declarat Novak  pentru CNBC.

Hidroelectrica - cât a plătit pentru cumpărarea parcului eolian Crucea Nord de la grupul german STEAG CITEȘTE ȘI Hidroelectrica - cât a plătit pentru cumpărarea parcului eolian Crucea Nord de la grupul german STEAG

Comentariile sale vin la scurt timp după ce ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a glumit despre raportul AIE, la o conferință de presă online, la începutul acestei săptămâni. ”Este o continuare a filmului‘ La La Land ’. De ce ar trebui să o iau în serios? ” a spus Abdulaziz, potrivit Reuters.

Reacția sa la raport a venit la scurt timp după ce OPEC și partenerii non-OPEC, o alianță energetică cunoscută sub numele de OPEC +, au convenit să relaxeze treptat restricțoile aplicate producției, în cursul lunilor următoare, pe fondul unei reveniri a prețurilor petrolului.

Mark Garrett (OMV): Proiectul Neptun Deep va fi continuat, chiar dacă strategia austriecilor se reorientează către petrochimie CITEȘTE ȘI Mark Garrett (OMV): Proiectul Neptun Deep va fi continuat, chiar dacă strategia austriecilor se reorientează către petrochimie

Arabia Saudită ”produce petrol și gaze la un cost redus și produce energie regenerabilă. Îndemn lumea să accepte acest lucru ca pe o realitate: că vom fi câștigători ai tuturor acestor activități ", a adăugat el. Vorbind joi la CNBC, Novak a declarat că Abdulaziz a reafirmat încă o dată angajamentul Riadului de a investi în petrol,  la un grup de lucru din cadrul Forumului.

Novak a spus că intenția Moscovei este să facă același lucru. ”Vă pot asigura că Federația Rusă, planurile sale, strategia sa sunt să continue să investească atât în petrol și gaze, cât și în cărbune. Dar, de asemenea, investim și în surse regenerabile, în hidrogen, în mașini electrice și stații de încărcare electrice, așa că vedem deceniul următor ca pe o combinație de regenerabile și combustibili fosili ”, a spus Novak.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze naturale
rusia
arabia saudită