Scumpirea petrolului a adus un profit record Aramco

Scumpirea petrolului a adus un profit record Aramco
scris 15 aug 2022

Gigantul petrolier de stat Saudi Aramco din Arabia Saudită a raportat =cel mai mare profit trimestrial de când s-a listat la bursă, în 2019, stimulat de creșterea prețurilor petrolului și marjele ridicate de rafinare, transmite Reuters.

Aramco se alătură unor companii petroliere precum Exxon Mobil și BP, care au obținut rezultate solide sau record, în ultimele săptămâni, după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au tensionat o piață globală deja insuficient aprovizionată, provocând o creștere a prețurilor țițeiului și gazelor naturale, scrie News.ro.

Audi, Kia și Porsche: Cumpărătorii de vehicule electrice din SUA vor pierde facilități de până la 7.500 de dolari după promulgarea noii legislații climatice CITEȘTE ȘI Audi, Kia și Porsche: Cumpărătorii de vehicule electrice din SUA vor pierde facilități de până la 7.500 de dolari după promulgarea noii legislații climatice

Compania se așteaptă ca ”cererea de petrol să continue să crească pentru restul deceniului, în pofida perspectivelor economice negative la nivel global, a declarat CEO-ul Amin Nasser, în raportul privind veniturile Aramco.

Profitul net a crescut cu 90%, până la 181,64 miliarde de riali (48,39 miliarde de dolari), pentru trimestrul încheiat pe 30 iunie, de la 95,47 miliarde de riali cu un an mai devreme și în comparație cu o estimare medie făcută de 15 analiști, de 46,2 miliarde de dolari.

Grupul a declarat un dividend pentru trimestrul doi de 18,8 miliarde de dolari, în conformitate cu propriul obiectiv, acesta urmând  să fie plătit în trimestrul al treilea.

Acțiunile Aramco, care au fost relativ în stagnare duminică, au crescut cu peste 25% în acest an.

Nasser, vorbind cu reporterii într-o discuție telefonică privind veniturile, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa investițiilor globale în hidrocarburi, care a dus la o capacitate de rezervă ”foarte limitată”.

El a spus că Aramco este pregătit să ridice producția de petrol la capacitatea sa maximă sustenabilă, de 12 milioane de barili pe zi, dacă guvernul saudit o va cere.

Aramco a declarat că producția sa medie totală de hidrocarburi a fost de 13,6 milioane de barili echivalent petrol pe zi, în trimestrul al doilea.

Compania lucrează pentru a crește producția din mai multe surse de energie, inclusiv surse regenerabile și hidrogen albastru, precum și petrol și gaze, lucrând atât la securitatea energetică, cât și la obiectivele climatice, a spus Nasser.

Cheltuielile de capital au crescut cu 25%, până la 9,4 miliarde de dolari în trimestrul doi, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Aramco a declarat că a continuat să investească în creștere, extinzându-și afacerea cu produse chimice și dezvoltând perspective în afaceri cu emisii scăzute de carbon.

În iulie, Exxon a înregistrat cel mai mare profit trimestrial de până acum, un profit net de 17,9 miliarde de dolari, o creștere de aproape patru ori față de anul precedent, în timp ce companiile europene Shell și TotalEnergies au beneficiat și ele de marjele în creștere pentru fabricarea combustibililor precum benzina si motorina.

viewscnt
Afla mai multe despre
saudi aramco
petrol
profit