Șefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă: Nu suntem în industria înghețatei

Șefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă: Nu suntem în industria înghețatei
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2023

Directorii generali ai unora dintre cele mai mari companii energetice din lume au încercat luni să se apere de critici, spunând că nu este posibil să mulțumim pe toată lumea, pe fondul tranziției energetice planificate, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vorbind la conferința de petrol și gaze ADIPEC, care s-a deschis luni la Abu Dhabi, directori care reprezintă marile companii din domeniul energiei din SUA, Europa și Asia au încercat să dea un ton pozitiv asupra situației actuale a industriei combustibililor fosili, scrie News.ro

Burger King este încă deschis în Rusia, în ciuda promisiunii de a se retrage CITEȘTE ȘI Burger King este încă deschis în Rusia, în ciuda promisiunii de a se retrage

Evenimentul are loc la scurt timp după ce protestatarii împotriva schimbărilor climatice au ieșit în stradă în sute de orașe de pe tot globul pentru a cere liderilor mondiali să elimine treptat arderea combustibililor fosili, principalul motor al crizei climatice.

Industria Big Oil a fost acuzată că și-a anulat angajamentele privind schimbările climatice în ultimele luni, după profiturile anuale record, care au fost descrise de gruparea pentru drepturile omului Amnesty International drept ”în mod evident nejustificabile” și ”un dezastru neatenuat”.

”Trebuie să intensificăm și să ne pregătim pentru sistemele decarbonizate ale viitorului”, a declarat Tengku Muhammad Taufik, președinte și CEO al companiei energetice de stat din Malaezia, Petronas, în cadrul unui panel moderat de CNBC, luni.

”Așadar, dezbaterea a fost întotdeauna pusă aici, îmi amintesc de o veche zicală: ”Dacă vrei să-i faci pe toți fericiți, vinde înghețată. Nu suntem în afacerea înghețatei și, mi-amintesc, există oameni care au intoleranță la lactoză”, a spus Taufik.

”Indicația aici este că trebuie să luăm niște decizii dificile și trebuie să fim limitați de fapte, raționalitate, pași practici, dar vom ajunge acolo”, a adăugat el.

Așa cum era de așteptat, un raport important al ONU, publicat luna trecută, a confirmat că în prezent lumea nu este pe cale să atingă obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris din 2015, un acord de referință care își propune să continue eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Primul proiect major în domeniul sănătății finanțat de CEB la nivel subnațional în România CITEȘTE ȘI Primul proiect major în domeniul sănătății finanțat de CEB la nivel subnațional în România

Lumea s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius după peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum și de utilizarea inegală și nesustenabilă a energiei și a terenurilor.

Această creștere a temperaturii este cea care alimentează o serie de evenimente meteorologice extreme în întreaga lume.

Vicki Hollub, CEO al producătorului american de petrol și gaze Occidental Petroleum, a spus că acestea au fost ”vreme cu adevărat incitante” pentru industria petrolului și a gazelor și a sugerat că o provocare majoră pentru companiile de combustibili fosili este să lucreze pentru a recâștiga încrederea societății.

”Nu văd unde suntem astăz,i ca ceva care va pune capăt industriei noastre, deși există unii acolo care vor să dispară. Așa cum am făcut și în trecut, vom găsi modalități de a inova din această situație în care ne aflăm”, a spus Hollub în cadrul aceleiași discuții.

”În atenuarea schimbărilor climatice, există și oportunitatea de a continua să producem petrol pentru securitatea noastră energetică. Deci, încercăm să lucrăm cu această strategie și cred că va funcționa bine. Cea mai mare provocare, care este mai greu de abordat decât chiar și inovația din jurul tehnologiei, este doar ca oamenii să aibă din nou încredere în industria noastră și să înțeleagă ce spun cu adevărat datele”, a adăugat ea.

”Este cel mai rău rău și este cel mai bun moment”

Patrick Pouyanne, CEO al gigantului petrolier francez TotalEnergies, a spus că industria petrolului și gazelor deține toate instrumentele necesare pentru a fi ”un participant major” la tranziția energetică.

”După trei-patru ani, am înțeles că poate am fost naiv, nu le vom face pe plac activiștilor. Nu vom face niciodată suficient pentru a-i mulțumi pe cei care sunt împotriva petrolului și gazelor, dar misiunea mea nu este să le mulțumesc. Misiunea noastră este să oferim societății energia de care avem nevoie astăzi și mâine și pentru asta mă simt confortabil”, a spus Pouyanne.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: În 2023 au fost înființate cu 40% mai multe PFA. Avem un foarte mare gap față de piețele vestice CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: În 2023 au fost înființate cu 40% mai multe PFA. Avem un foarte mare gap față de piețele vestice

Vorbind în ianuarie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat giganții combustibililor fosili pentru că ignoră propria știință a climei, acuzând industria de petrol și gaze că încearcă să extindă producția, în ciuda faptului că știe ”pe deplin” că modelul lor de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană.

Oamenii de știință au avertizat în repetate rânduri că timpul se scurge rapid pentru a evita ce este mai rău din ceea ce ne rezervă criza climatică.

Reflectând la poziția sa de CEO al gigantului petrolier britanic Shell, de la începutul anului, Wael Sawan a spus: ”A fost grozav și cred că a fost un roller coaster. Este cel mai rău moment și este cel mai bun moment.”

”Cel mai rel moment cred că, odată cu recunoașterea, pare a fi un moment în care continuăm să polarizăm dezbaterea din ce în ce mai mult decât să convergem, având în vedere că încercăm să rezolvăm probabil cea mai mare problemă a lumii în acest moment. Dar este și cel mai bun moment pentru că cred că, în ciuda tuturor retoricii negative, dacă te uiți la ceea ce a făcut lumea în ultimii doi sau trei ani și la creșterea semnificativă, atât a energiei cu emisii scăzute de carbon, cât și a energiei convenționale, a fost bun. Nu suntem deloc aproape de locul unde trebuie să fim, dar, în același timp, nu ar trebui să ne pierdem speranța”, a spus Sawan.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
tranziție