Șeful OMV merge în Rusia însoțit de ministrul austriac de Finanțe pentru schimbul de active cu Gazprom

Șeful OMV merge în Rusia însoțit de ministrul austriac de Finanțe pentru schimbul de active cu Gazprom

CEO-ul OMV, Rainer Seele, alături de președintele Gazprom, Alexei Miller

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 mar 2016

Directorul general al OMV, compania-mamă a OMV Petrom, însoțit de ministrul austriac de Finanțe, va merge pe 1 aprilie în Rusia, la Sankt Petersburg, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al OMV, în contextul în care grupul austriac încearcă să ajungă la o înțelegere cu gigantul rus Gazprom privind un schimb de active.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit sursei citate, cele două companii lucrează de mai multe luni la un acord de schimb de active în baza căruia OMV ar prelua o participație la concesiunea de gaze naturale Urengoy din Siberia. Deocamdată nu au fost făcute publice detalii despre activele pe care OMV, cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, le-ar oferi la schimb rușilor în cadrul acestui deal.

CEO-ul OMV, Rainer Seele, care a declarat luna trecută că procesul de due dilligence derulat în vederea schimbului de active cu Gazprom ar putea dura câteva luni, va fi însoțit în Rusia de către ministrul austriac de Finanțe, Hans Joerg Schelling. Informația a fost confirmată pentru Reuters de un purtător de cuvânt al lui Schelling.

Erste: România ar putea avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei din CEE anul acesta CITEȘTE ȘI Erste: România ar putea avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei din CEE anul acesta

Statul austriac controlează 31,5% din acțiunile OMV, prin intermediul holdingului OIAG, o structură de stat care administrează participațiile Austriei la mai multe companii, printre care OMV, Telekom Austria și Oesterreichische Post. Anul trecut, OIAG a trecut printr-un proces masiv de restructurare, fiind transformat din societate comercială în agenție guvernamentală, i s-au redus puterile, atribuțiile și autonomia și a fost trecut în subordinea Ministerului de Finanțe de la Viena.

Schimbul de active cu Gazprom este considerat a fi vital pentru OMV de către CEO-ul Seele pentru reducerea costurilor de producție ale companiei austriece, în condițiile prăbușirii prețurilor la țiței și gaze pe piețele internaționale, acesta declarând că "nu există un plan B" pentru cazul în care nu se va ajunge la un acord.

O sursă apropiată de OMV a declarat pentru Reuters că prezența în delegație a ministrului de Finanțe de la Viena sugerează că e posibil să se fi înregistrat progrese în discuțiile dintre OMV și Gazprom despre viitoare colaborare.

Cheltuielile salariale ale Generali Romania au scăzut cu peste 9% în 2015, după ce a dat afară aproape 60 de angajați CITEȘTE ȘI Cheltuielile salariale ale Generali Romania au scăzut cu peste 9% în 2015, după ce a dat afară aproape 60 de angajați

Ministrul Energiei din Rusia a declarat că schimbul de active ar putea include zăcăminte de petrol și gaze deținute de OMV în "țări terțe" sau proiecte energetice și de infrastructură din Austria. OMV are operațiuni de explorare și producție în derulare în Marea Nordului, România, Austria, Australia, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Gabon, Kazahstab, Namibia și Madagascar, precum și operațiuni suspendate în Libia și Yemen.

În ianuarie anul acesta, OMV a declarat că nu va renunța la managementul activelor strategice în cadrul negocierilor cu Gazprom privind un schimb de active, iar OMV Petrom nu face obiectul discuțiilor.

"Am declarat foarte clar că nicio acțiune a OMV și, în consecință, a OMV Petrom nu se află pe masa negocierilor. Orice presupunere legată de schimbul de active este falsă, întrucât suntem la începutul procesului de negociere și nu s-a luat încă nicio decizie. De asemenea, am mai declarat foarte clar că nu vom renunța la dreptul de management în niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este și va fi un activ de bază, iar România rămâne o piață-cheie", au afirmat reprezentanții OMV.

OMV este în proces de preluare a companiei de trading de gaze naturale EconGas, deține o participație majoritară la hubul austriac de gaze CEGH, are facilități de înmagazinare de gaze în Austria, precum și rafinării în Austria, Germania și România. În februarie, OMV a inițiat un proces de vânzare a diviziei din Turcia, Petrol Ofisi, ca parte a strategiei sale de a se concentra pe activitățile de upstream. OMV Petrol Ofisi este lider în industria distribuitoare de carburanți din Turcia, având o rețea de 1.785 de benzinării. În plus, OMV vrea să vândă o participație minoritară la operatorul austriac de transport de gaze naturale Gas Connect Austria, însă a anunțat că exclude posibilitatea ca Gazprom să fie cumpărătorul.

Românii au credite în lei mai mari decât cele în valută, pentru prima dată în ultimii opt ani și cinci luni CITEȘTE ȘI Românii au credite în lei mai mari decât cele în valută, pentru prima dată în ultimii opt ani și cinci luni

În septembrie anul trecut, Gazprom a semnat un acord cu OMV, compania franceză ENGIE, companiile germane BASF și E.ON și grupul anglo-olandez Shell, pentru extinderea gazoductului Nord Stream, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania, prin construirea a două noi conducte care vor dubla capacitatea actuală de transport la 110 miliarde de metri cubi de gaz, echivalentul a circa 30% din cererea de gaze din Uniunea Europeană. Proiectul, care fusese abandonat în contextul sancțiunilor economice impuse Rusiei de statele din Vest, a generat polemici aprinse între susținătorii acestuia și statele din ECE, care au acuzat companiile occidentale că își trădează vecinii.

La finalul lunii noiembrie 2015, România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia au transmis Comisiei Europene o primă scrisoare în care arătau că planurile Gazprom de a dubla capacitatea gazoductului care face legătura între Rusia și Germania contravin intereselor Uniunii Europene și riscă să destabilizeze și mai mult Ucraina. Recent, România și alte șapte state europene au trimis o nouă scrisoare Comisiei Europene în care reiterează îngrijorările cu privire la extinderea gazoductului Nord Stream, proiect care ocolește Ucraina și care, în viziunea semnatarilor documentului, ar putea avea consecințe geopolitice destabilizatoare.

În iunie 2014, Reuters a transmis că Gazprom poartă discuții pentru a cumpăra o participație de 24,9% din acțiunile OMV de la fondul suveran de investiții al emiratului Abu Dhabi, însă informația nu s-a confirmat. OMV a fost prima companie occidentală care a semnat contracte pe termen lung cu Gazprom pentru cumpărarea de gaze naturale, încă din 1968, de pe vremea Uniunii Sovietice, și este în continuare unul dintre cei mai importanți clienți ai Gazprom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
gazprom
omv petrom
gaze naturale rusia
nord stream