Hidroelectrica a câștigat procesul cu Energy Holding privind stoparea livrărilor de energie din cauza secetei

Hidroelectrica a câștigat procesul cu Energy Holding privind stoparea livrărilor de energie din cauza secetei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mar 2016

Hidroelectrica, producătorul de energie hidro controlat de statul român, aflat încă în insolvență, a câștigat în instanță încă un proces cu o firmă de trading de energie care a cerut companiei despăgubiri pentru diminuarea cantității de energie livrată de către Hidroelectrica, ca efect al aplicării clauzei de forță majoră din contractele cu clienții, din cauza secetei din anii 2011 și 2012.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, săptămâna trecută, Tribunaul București a respins cererea de daune formulată de traderul Energy Holding împotriva Hidroelectrica, pretențiile Energy Holding ridicându-se la peste 91 milioane lei.

"Prin sentința civilă nr. 1.893, pronunțată la data de 16 martie 2016 de Tribunalul București în dosarul 36545/3/2012*, aflat în rejudecare, instanța a respins în fond cererea de daune formulată de Energy Holding împotriva Hidroelectrica. Energy Holding, unul dintre traderii de energie ale căror contracte au fost denunțate de către Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a solicitat la deschiderea procedurii insolvenței despăgubiri în cuantum de 91.137.692,26 lei pentru diminuarea cantității de energie livrată de către Hidroelectrica în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, datorită aplicării clauzei de forță majoră", se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a demisionat CITEȘTE ȘI Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a demisionat

Potrivit sursei citate, prin sentința civilă nr. 3757/10.04.2013, pronunțată de Tribunalul București în primul ciclu procesual, contestația Energy Holding a fost respinsă pe cale de excepție ca inadmisibilă. În schimb, recursul Energy Holding a fost admis de Curtea de Apel București, care prin decizia nr. 643/12.03.2014 a anulat sentința și a trimis cauza spre rejudecare pe fond.

"În rejudecarea pe fond, instanța a decis în favoarea Hidroelectrica, dupa administrarea unui probatoriu complex, care a inclus un volum foarte mare de înscrisuri și trei expertize tehnice. Contractul cu Energy Holding a generat doar în perioada 2006 - 31 mai 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei, astfel cum a constatat  administratorul judiciar în raportul privind cauzele care au condus la starea de insolvență a companiei. Din energia disponibilizată prin denunțarea acestui contract păgubos, Hidroelectrica a obținut doar în perioada august 2012 – decembrie 2015  venituri suplimentare de peste 550 milioane lei", arată Hidroelectrica.

TABEL Banii Guvernului din Fondul de rezervă - alocați preponderent primarilor, pe final de an; cheltuieli de 2.000 de ori peste suma inițială CITEȘTE ȘI TABEL Banii Guvernului din Fondul de rezervă - alocați preponderent primarilor, pe final de an; cheltuieli de 2.000 de ori peste suma inițială

În februarie anul acesta, Tribunalul București a dat câștig de cauză Hidroelectrica și în procesele intentate producătorului de energie hidro de către clienții Alpiq și Alro Slatina, în care aceștia solicitau daune în valoare totală de peste 657 milioane lei pentru diminuarea cantității de energie livrată lor de către Hidroelectrica ca efect al aplicării clauzei de forță majoră din contractele cu cele două companii, din cauza secetei din anii 2011 și 2012.

Anul trecut, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a fost pusă sub învinuire de DNA, fiind acuzată că, în vara anului 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de cinci milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea în continuare a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiat cu Hidroelectrica.

Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane lei CITEȘTE ȘI Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane lei

Ulterior, Elena Udrea a declarat, după ce a fost pusă sub învinuire în acest caz, că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, patronul Energy Holding, însă a adăugat că Ana Maria Topoliceanu a fost este cea care a folosit acești bani și care trebuie să răspundă.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
baietii destepti din energie
traderi energie
energy holding
bogdan buzaianu
elena udrea