Șeful unuia din marii distribuitori de gaze salută finanțarea extinderii rețelelor din suprataxa ANRE de 2%

Șeful unuia din marii distribuitori de gaze salută finanțarea extinderii rețelelor din suprataxa ANRE de 2%
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2019

Doar unul din zece potențiali consumatori din satele izolate își permite costurile de racordare la rețeaua de gaze, care ajung la 3.000 de euro, astfel că autoritățile trebuie să vină cu măsuri în plus pentru a ajuta locuitorii acestor zone să devină utilizatori de gaze naturale, a declarat, pentru Agerpres, CEO-ul Engie România, Eric Stab, el indicând în acest sens și o idee propusă recent, ca banii colectați de ANRE din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie și gaze să fie utilizați pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Acesta este un subiect-cheie. Suntem foarte conștienți de dorința autorităților de a extinde rețelele de gaze în zonele izolate. Care sunt însă problemele cu care ne confruntăm? În primul rând trebuie să instalezi conductele, apoi să te asigură că acei consumatori se pot conecta la conducte. Dacă nu, nu există niciun beneficiu pentru nimeni, nici pentru consumatori, nici pentru companiile de gaz. Mă refer la aspectele financiare, la faptul că nu pot plăti gazele", a susținut Stab, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, costurile de extindere a rețelei în zonele izolate sunt semnificative și cresc odată cu lungimea conductei.

Sri Lanka: Cel puțin 100 de morți și sute de răniți în șase explozii la biserici și hoteluri CITEȘTE ȘI Sri Lanka: Cel puțin 100 de morți și sute de răniți în șase explozii la biserici și hoteluri

"Astfel că este nevoie de măsuri adiacente, precum atragerea de bani europeni sau precum propunerea cu care a venit ANRE de a folosi banii care se strâng din contribuția de 2% din cifra de afaceri pentru aceste lucrări. Aceasta este o idee bună, urmează să vedem cum va fi implementată. Apoi urmează ca distribuitorii de gaze să vină cu partea lor de investiții", a arătat oficialul Engie.

El a explicat că o astfel de extindere este fezabilă doar dacă cel puțin jumătate dintre potențialii consumatori din acea zonă se racordează efectiv la rețea, adică își permit plata instalațiilor de încălzire pe gaze și a facturii ulterioare.

Stab declara și luna trecută că, deși Guvernul și autoritățile locale susțin extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în localitățile unde locuitorii nu au în prezent acces la acest serviciu public, pentru mulți români, mai ales din zonele rurale, achiziția de centrale termice individuale și racordarea la rețea sunt prea costisitoare

Excedentul bugetar generat la nivelul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de majorarea, pentru cele mai multe companii din energie, de 20 de ori, de la doar 0,1% la 2%, a contribuției bănești percepute de ANRE pe cifra de afaceri anuală nu va mai fi destinat sprijinirii consumatorilor vulnerabili, cum promitea anul trecut Guvernul la adoptarea OUG 114/2018, ci finanțării construirii de rețele de gaze naturale în acele regiuni ale țării în care acestea nu există în prezent, existând în schimb cerere pentru acestea.

Teodorovici reia ideea revenirii în țară a românilor care muncesc în străinătate. Șeful Finanțelor propunea plafon de 5 ani CITEȘTE ȘI Teodorovici reia ideea revenirii în țară a românilor care muncesc în străinătate. Șeful Finanțelor propunea plafon de 5 ani

Măsura a fost introdusă ca amendament la OUG nr. 19/2019 de modificare a OUG nr. 114/2018, prin avizul favorabil adoptat de Comisia economică, de industrii și servicii a Senatului asupra proiectului de lege de aprobare a Ordonanței. Amendamentul a fost propus de către senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal.

"Având în vedere că, în România, peste 60% din populație, preponderent din zona rurală, nu are acces la rețelele de gaze naturale, neavând în ultimii 30 de ani nici fonduri special destinate pentru dezvoltarea/facilitatea accesului la sursă de gaze naturale, considerăm că această taxă de 2%, definită prin OUG nr. 19/2019, trebuie să devină un fond special în deservirea acestui domeniu extrem de important", este justificarea amendamentului.

Din formularea amendamentului rezultă că din excedentul bugetar al ANRE ar urma să se finanțeze extinderea atât a rețelelor de distribuție, cât și a celei de transport al gazelor. OUG nr. 19/2019 introdusese deja posibilitatea finanțării construirii și extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale din fonduri publice, de către primării și asocieri de primării.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
scumpire gaze
factura gaze
tarife gaze
anca dragu
e.on
engie
omv petrom
oug 114
dacian ciolos
guvernul tehnocrat
liberalizare pret gaze