OMV Petrom se așteaptă în 2019 la o scădere a profitului cu 17,5%, a investițiilor cu 25% și a taxelor achitate statului cu 12%

OMV Petrom se așteaptă în 2019 la o scădere a profitului cu 17,5%, a investițiilor cu 25% și a taxelor achitate statului cu 12%
scris 19 apr 2019

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România estimează că prevederile OUG 114 vor conduce la o diminuare a profitului din acest an cu 17,5%, statul român urmând a pierde la rândul său 150 de milioane de lei la buget ca urmare a încasărilor în scădere ca urmare a reducerii producției companiei și a prețului plafonat la gaze. Rezultatele companiei, dar și valoarea impozitelor plătite statului, ar putea fi superioare celor din bugetul adoptat vineri de Adunarea Generală a companiei, dat fiind faptul că acesta a fost redactat luând în calcul varianta inițială a OUG 114/2018, și nu cea modificată de guvern prin OUG 19/2019.

“Impactul din OUG 114/2018 a fost inclus în buget pe baza datelor disponibile la data de 31 ianuarie și a unor asumpții interne, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără: stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioadă de trei ani, majorarea contribuției financiare aplicată cifrei de afaceri din activitățile de gaze naturale și energie electrică, reintroducerea obligației de import și a structurii specifice de amestec import / intern”, precizează compania.

Dintre acestea, prin OUG 19 a fost eliminată practic obligația de import și eliminat prețul plafonat de 68 de lei/MWh pentru consumatorii non-casnici, cu excepția celor care fac parte din sistemele de încălzire centralizate.

Teodorovici anunță detaliile amnistiei fiscale CITEȘTE ȘI Teodorovici anunță detaliile amnistiei fiscale

În 2019, OMV Petrom estima că va realiza un profit net de aproximativ 3,2 miliarde lei, cu aproximativ 680 de milioane de lei sub cel înregistrat în 2018.

Totodată, compania a calculat că ar trebui să achite în 2019 peste un miliard de lei taxe pe producție, cu 150 de milioane sub nivelul înregistrat în 2018.

OMV Petrom anticipeză că cererea de gaze naturale și energie electrică va fi relativ similară cu cea din 2018, în timp ce vânzările de gaze naturale ale companiei se vor diminua cu 5% comparativ cu 2018, în principal din cauza scăderii producției proprii de gaze. Producția netă de electricitate va fi “semnificativ mai mare comparativ cu cea din 2018”.

Compania și-a bugetat venituri din vânzări de 16,7 miliarde de lei, cu un miliard de lei sau 5,6% mai reduse decât cele realizate în acest an.

“Veniturile din vânzări vor fi sub nivelul actual din 2018, din cauza implementării prețului reglementat la gaze naturale și a scaderii volumelor de vânzări de gaze naturale, efect parțial compensat de creșterea volumelor de vânzări de energie electrică și de produse petroliere”, susține OMV Petrom.

Totodată, ca urmare a adoptării OUG 114 și a legii offshore, compania a decis reducerea investițiilor de la 5,5 miliarde de lei la 4,1 miliarde de lei. De departe cea mai abruptă scădere, de peste 1,1 miliarde de lei sau 25%, este cea din sectorul upstream.

“Ca urmare a mediului fiscal instabil, activitățile de investiții se concentrează pe zăcămintele producătoare de țiței, rezultând un nivel al investițiilor mai scăzut comparativ cu cel din 2018”, notează compania.

”Bugetul de investiții de 4,17 miliarde de lei pentru 2019 reprezintă sume care se vor duce, în marea majoritate, în economia României. OMV Petrom este un jucător important în mediul economic: furnizează energia necesară pentru milioane de români și mii de afaceri locale, contribuie la dezvoltarea business-ului și asigură mii de locuri de muncă pentru români”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
buget
2019
profit
investitii
oug 115