Shell și TotalEnergies și-au extins răscumpărările de acțiuni, după noi profituri record obținute în trimestrul al doilea

Shell și TotalEnergies și-au extins răscumpărările de acțiuni, după noi profituri record obținute în trimestrul al doilea
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2022

Cele mai mari companii petroliere din Europa, Shell și TotalEnergies, și-au extins  programele de răscumpărări de acțiuni, după noile profituri record obținute în trimestrul al doilea, pe fondul creșterii prețurilor țițeiului, gazelor și benzinei, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele două companii vor răscumpăra cumulat acțiuni în valoare de 8 miliarde de dolari, în trimestrul al treilea, după ce au înregistrat fiecare profituri trimestriale record, menținând în același timp dividendele constante, ceea ce ar putea dezamăgi unii investitori, scrie News.ro.

Germanii au fost anunțați cu cât vor plăti mai mult la gaze. \ CITEȘTE ȘI Germanii au fost anunțați cu cât vor plăti mai mult la gaze. "Provocările sunt enorme, nu le putem depăși decât împreună."

Contractele futures ale țițeiului Brent de referință la nivel internațional au crescut cu peste 140% în ultimele douăsprezece luni, ajungând în medie la aproximativ 114 dolari pe baril în trimestrul doi.

Prețurile ridicate ale țițeiului afectează în mod normal marjele de rafinare, dar livrările reduse de combustibil rafinat au susținut profitabilitatea record în al doilea trimestru, marja de rafinare a Shell ajungând practic la 28 de dolari pe baril.

Prețurile de referință ale gazelor naturale europene și prețurile globale ale gazelor naturale lichefiate au fost în medie la maxime istorice în trimestrul respectiv.

După un profit trimestrial record de 11,5 miliarde de dolari, Shell va răscumpăra acțiuni proprii de 6 miliarde de dolari, până la sfârșitul lunii octombrie, după o schemă de răscumpărare de 8,5 miliarde de dolari încheiată în prima jumătate a anului.

Shell nu și-a majorat dividendul de la nivelul actual de 25 de cenți pe acțiune.

TotalEnergies, cu o creștere de 9% a profitului trimestrial, la 9,8 miliarde de dolari, a indicat că va răscumpăra acțiuni de 2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, după ce a răscumpărat acțiuni proprii de 3 miliarde de dolari în prima jumătate a anului.

Compania anunțase deja o creștere anuală de 5% pentru primul său dividend trimestrial din acest an la 0,69 euro pe acțiune și a declarat joi că va menține acest nivel pentru al doilea dividend intermediar din 2022.

Compania mai mică Repsol a anunțat, de asemenea, joi, un program de răscumpărare de acțiuni, pe fondul profiturilor extraordinare, care s-au dublat în prima jumătate a anului.

O revenire rapidă a cererii după încheierea restricțiilor din cauza pandemiei și o creștere a prețurilor energiei, determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, au sporit profiturile companiilor energetice după o scădere de doi ani.

Profiturile extraordinare au permis companiilor să reducă datoriile mari care au crescut brusc în timpul pandemiei, precum și să sporească randamentele pentru acționari.

viewscnt
Afla mai multe despre
shell
totalenergies