Statele Unite au inclus sancțiunile împotriva Rusiei legate de gazoductul Nord Stream 2 în proiectul de lege anual privind politica de apărare

Statele Unite au inclus sancțiunile împotriva Rusiei legate de gazoductul Nord Stream 2 în proiectul de lege anual privind politica de apărare
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2020

Statele Unite au inclus sancțiunile împotriva Rusiei legate de gazoductul Nord Stream 2 în proiectul de lege anual privind politica de apărare, au declarat miercuri doi consilieri din Congres, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile prevăzute în versiunea de compromis a Legii de Autorizare a Apărării Naționale, convenită de parlamentarii din Camera Reprezentanților și Senat, vor penaliza companiile care facilitează construirea conductei, inclusiv navele care contribuie la operațiunile de instalare a conductelor sau care mută rocile de pe fundul mării, scrie News.ro.

De asemenea, sancțiunile vizează companiile care oferă asigurări sau asigurări secundare pentru construcția și certificarea conductei în Danemarca.

Străinii evacuează litoralul românesc: după Exxon, și Lukoil își scoate la vânzare participația din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Străinii evacuează litoralul românesc: după Exxon, și Lukoil își scoate la vânzare participația din Marea Neagră

Proiectul va deveni lege numai după ce va fi adoptat de ambele camere ale Congresului și va fi semnat de președintele Donald Trump.

Proiectul Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, condus de grupul rus Gazprom, va dubla capacitatea conductei existente pentru a transporta gaze naturale pe sub Marea Baltică în Europa, prin Germania. Gazoductul ar ocoli Ucraina, care depinde de taxele de tranzit profitabile.

Gazprom și Germania afirmă că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial. Cererea de gaze în Germania este în creștere, deoarece reduce dependența de energia nucleară și cărbune.
Administrația Trump și parlamentarii ambelor partide consideră că gazoductul ar consolida influența economică și politică a președintelui Vladimir Putin asupra Europei. Administrația Trump promovează, de asemenea, creșterea exporturilor de gaze naturale lichefiate ale SUA către Europa.

Susținătorii sancțiunilor speră că măsurile vor împiedica Gazprom să folosească Akademik Cherskiy, o navă rusească de instalare a țevilor, pentru a finaliza o ultimă porțiune de 99 de mile (160 km) a proiectului în apele daneze.

Purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Jens Mueller, a declarat că compania nu a evaluat încă detaliile proiectului de lege, dar că legislația va afecta direct sau indirect aproximativ 120 de companii din mai mult de 12 țări europene.

"Depinde de guverne și de Comisia Europeană să protejeze companiile europene de sancțiuni extrateritoriale ilegale", a spus Mueller.

Proiectul de lege include, de asemenea, o prevedere a reprezentantului Eliot Engel, un democrat și lider al Afacerilor Externe al Camerei, care solicită notificarea aliaților înainte de impunerea sancțiunilor. Engel s-a opus proiectului, dar a afirmat că sancțiunile ar putea lăsa Rusia ”să scape”, lovind în același timp companiile europene care ajută proiectul.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
sanctiuni
rusia
sua