Țările Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra reformelor în energie, după dezacorduri privind subvențiile pentru centralele pe cărbune

Țările Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra reformelor în energie, după dezacorduri privind subvențiile pentru centralele pe cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2023

Țările Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra reformelor în energie, după dezacorduri privind subvențiile pentru centralele pe cărbune, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Miniștrii Energiei din UE s-au întâlnit la Luxemburg pentru a conveni asupra unei poziții comune cu privire la noile reguli care urmăresc, de asemenea, să evite repetarea crizei energetice de anul trecut, când prețurile record ale gazelor au lăsat consumatorii cu facturi pentru energie în creștere, scrie News.ro

CONFIRMARE VIDEO&FOTO Hidroelectrica, în prag de listare, pregătește un parc fotovoltaic plutitor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO&FOTO Hidroelectrica, în prag de listare, pregătește un parc fotovoltaic plutitor

Miniștrii UE au încheiat discuțiile fără o poziție comună cu privire la regulile care urmăresc, de asemenea, să evite repetarea crizei energetice de anul trecut, când prețurile record ale gazelor au lăsat consumatorii cu facturi de energie în creștere.

Discuțiile au fost complicate de o propunere târzie a Suediei, care deține președinția rotativă a UE, de a permite țărilor să prelungească subvențiile mecanismului de capacitate pentru centralele electrice pe cărbune care plătesc generatorii, pentru a menține o capacitate suficientă în standby pentru a evita întreruperile.

Țări precum Austria, Belgia, Germania și Luxemburg s-au opus propunerii, spunând că aceasta ar submina obiectivele Europei de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Un plan revizuit, prezentat luni, a spus că Comisia Europeană va trebui să aprobe fiecare cerere individuală pentru a utiliza lacuna mecanismului de capacitate, ceea ce ar putea face mai dificil de justificat.

Proiectul de propunere, văzut de Reuters, ar permite mecanismelor existente de capacitate să renunțe temporar la o limită de emisii de CO2 - permițând centralelor pe cărbune să participe - dacă nu reușesc să atragă destui generatori cu emisii mai scăzute de carbon.

Potrivit proiectului, unele țări au nevoie de această opțiune, deoarece întreruperea aprovizionării cu gaze a Europei, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, a pus o presiune suplimentară asupra capacității de generare a energiei.

”Pentru unii dintre noi, securitatea înseamnă piețe de capacitate”, a declarat luni ministrul polonez al Climei Anna Moskwa.

Polonia, care obține aproximativ 70% din energia sa din cărbune, și-ar putea prelungi schema de sprijin pentru centralele pe cărbune după 2025, conform propunerii.

Italia blochează preluarea gigantului anvelopelor de o companie din China CITEȘTE ȘI Italia blochează preluarea gigantului anvelopelor de o companie din China

”Nu este compatibil cu obiectivele UE și naționale de protecție a climei”, a declarat ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, despre propunerea inițială.

Cărbunele este combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2. Oamenii de știință spun că utilizarea sa trebuie să scadă în acest deceniu, dacă lumea vrea să evite efectele cele mai severe ale schimbărilor climatice.

Cea mai recentă versiune a propunerii spunea că o țară trebuie să evalueze și impactul asupra obiectivelor sale privind schimbările climatice.

PREȚURI STABILE

Reforma propusă pe piața energiei electrice din UE urmărește să stabilească mai previzibil prețurile energiei, prin introducerea de noi surse regenerabile susținute de stat și centrale nucleare cu emisii reduse de carbon în contracte cu preț fix pentru diferență.

Miniștrii negociau detalii precum cum să cheltuie orice venituri obținute de aceste scheme de subvenții și condițiile dorite de țări, inclusiv Austria și Germania, pentru a limita țările să impună pe scară largă aceste contracte cu preț fix asupra centralelor electrice existente.

Cel mai recent proiect de propunere ar permite țărilor să introducă, de asemenea, scheme naționale, până la jumătatea anului 2024, pentru a recupera veniturile extraordinare de la unele centrale electrice în cazul în care prețurile energiei vor crește - o mișcare susținută de țări precum Grecia și Spania, dar respinsă de grupurile din industria energetică.

Odată ce țările UE își stabilesc poziția, trebuie să negocieze modernizarea finală a pieței de energie electrică cu Parlamentul UE, cu scopul de a adopta legea înainte de alegerile parlamentare UE de anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
energie