Un grup important de state membre UE respinge subvenționarea centralelor pe cărbune

Un grup important de state membre UE respinge subvenționarea centralelor pe cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2023

Ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a descris propunerea de extindere a subvențiilor pentru centralele pe cărbune ca fiind "surprinzătoare", adăugând că o mare parte din statele membre UE se opune unei astfel de decizii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Vineri, președinția suedeză a făcut ceva într-adevăr suprinzător, care slăbește politica noastră de mediu, redeschizând posibilitatea subvenționării centralelor pe cărbune", le-a spus jurnaliștilor Turmes, înaintea reuniunii de la Luxemburg a miniștrilor Energiei din UE, scrie Agerpres.

CONFIRMARE VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G în România

"Avem un grup important de țări care respinge propunerea președinției suedeze, deci este un nu clar", a adăugat Turmes, după ce s-a întâlnit cu oficiali din 14 state.

Și ministrul Energiei din Belgia, Tinne Van Der Straeten, a avertizat luni că este "inacceptabilă" propunerea de extindere a subvențiilor pentru centralele pe cărbune.

"În legislația belgiană este deja inclusă obligația de a deveni neutri din punct de vedere climatic și de a avea un declin semnificativ al emisiilor până în 2030 și 2040. Deci, propunerea nu poate fi acceptată", le-a spus jurnaliștilor oficialul belgian, înaintea reuniunii miniștrilor Energiei din UE.

La rândul său, ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a numit propunerea de extindere a sprijinului financiar pentru centralele pe cărbune ca o "abordare ambițioasă", un indiciu că Parisul este mai deschis spre o astfel de decizie decât alte state membre UE, cum ar fi Germania.

"Trebuie să ținem cont de realitatea din fiecare țară pentru asigurarea capacității ei de a furniza energie oamenilor și industriei", a declarat Agnes Pannier-Runacher.

Suedia deține până la finalul acestei luni președinția rotativă a UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
subventii