Transelectrica a inaugurat stația Câmpia Turzii, retehnologizată cu 42 milioane lei. Compania are un plan de investiții

Transelectrica a inaugurat stația Câmpia Turzii, retehnologizată cu 42 milioane lei. Compania are un plan de investiții
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2017

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a inaugurat joi lucrările de retehnologizare a stației electrice de transformare 220/110/20 kV Câmpia Turzii, din județul Cluj, după o investiție de circa 42 de milioane de lei, din fonduri proprii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lucrările au fost demarate în anul 2014 și au constat în retehnologizarea completă a stației, incluzând echipamente primare și secundare, sistemul SCADA, teleconducerea de la Dispecerul Energetic Național și Teritorial, montarea unui autotransformator 220/110 kV și montarea celui de al doilea transformator 110/20 kV, scrie News.ro.

„Stația electrică de transformare de la Câmpia Turzii este un nod de tranzit de putere major între zonele Cluj, Alba și Mureș, rolul acesteia fiind unul foarte important pentru siguranța în alimentare cu energie electrică a zonei de nord a Transilvaniei. Prin retehnologizarea acestei stații se asigură condițiile de exploatare cerute de actualele standarde internaționale, precum și se mențin la un nivel rezonabil cheltuielile de exploatare, fiind înlocuite echipamente uzate moral și fizic”, a declarat Corina Popescu, director general executiv al Transelectrica.

Guvernul intervine împotriva unui monopol pe piața gazelor și cere mai mulți operatori bursieri CITEȘTE ȘI Guvernul intervine împotriva unui monopol pe piața gazelor și cere mai mulți operatori bursieri

Ea subliniază că producția de energie electrică este concentrată în zona de sud, în vreme ce consumul este la fel de mare și în zona de sud și în zona de nord.

”De aceea, una dintre prioritățile majore ale Transelectrica este închiderea inelului de 400 kV, proiect necesar pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național și care, totodată, va minimiza pierderile din rețeaua de transport al energiei electrice. Pentru următorii doi ani, Transelectrica are un plan de investiții ambițios, totalizând circa 1,4 miliarde de lei, iar una dintre preocupările noastre majore este retehnologizarea și modernizarea stațiilor electrice de transformare”, a mai spus Corina Popescu.

Stația 110/20 kV Câmpia Turzii a fost pusă în funcțiune în anul 1954 pentru alimentarea orașului Câmpia Turzii și a zonei Turda. Stația de 220 kV a fost pusă în funcțiune în anul 1978, fiind o stație de conexiuni importantă pentru zonele Cluj, Alba și Mureș.

Procesul de retehnoloizare a început în anul 2014, iar lucrările au fost executate de asocierea de firme Energobit, Siemens, Retrasib și ELM Cluj.

Proiectarea a fost atribuită, prin licitație publică, firmei Romproiect Electro cu subproiectanții: MPS Electric Design și KadCons, documentațiile fiind finalizate în anul 2011.

Transelectrica este operatorul de Transport și de Sistem din România, care gestionează 81 stații electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA și peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 64,79 milioane lei, de peste trei ori mai mic față de rezultatul net raportat în perioada similară a anului anterior, de 213,33 milioane lei, ca urmare a scăderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

De asemenea, veniturile totale au urcat cu peste 27%, la 2,41 miliarde lei, de la 1,89 miliarde lei, la sfârșitul lui septembrie 2016.

Compania are circa 2.200 de salariați și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica