Transelectrica își face Centru de Securitate cibernetică cu banii americanilor

Transelectrica își face Centru de Securitate cibernetică cu banii americanilor
scris 3 feb 2023

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a semnat un Acord de Grant în valoare de circa 1,1 milioane dolari cu Guvernul SUA, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), pentru constituirea unui Centru Operațional de Securitate cibernetică.

″Proiectul pe care Transelectrica îl va implementa cu sprijinul partenerilor americani presupune realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect-pilot care să testeze și valideze soluții de hardware și software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunătățire a securității cibernetice″, a transmis operatorul român.

DOCUMENT ANAF a inițiat un proiect de ordin privind persoanele fizice cu averi mari. Fiscul va trimite notificări bogaților României CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF a inițiat un proiect de ordin privind persoanele fizice cu averi mari. Fiscul va trimite notificări bogaților României

Potrivit sursei citate, demersurile premergătoare pentru obținerea finanțării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de către compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licențe și produse software de securitate), care au elaborat împreună cu Transelectrica (în calitate de beneficiar) documentația de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari.

″De asemenea, pentru întreaga desfășurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile. Astfel, valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari″, se menționează în comunicatul Transelectrica.

WDP, coordonat de o familie de milionari din Belgia, pregătește în România un mare centru de distributie pentru un furnizor Ford CITEȘTE ȘI WDP, coordonat de o familie de milionari din Belgia, pregătește în România un mare centru de distributie pentru un furnizor Ford

″Securitatea cibernetică a sistemului național de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorități ale Transelectrica. Într-un context al evoluției amenințărilor cibernetice, este indispensabilă eficientizarea întregului proces de prevenire și apărare împotriva potențialelor pericole și atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate și resurse specializate. De asemenea, în acord cu Directiva NIS, care prevede măsuri eficiente pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice în Uniunea Europeană, Transelectrica își dezvoltă strategia în domeniul securității cibernetice prin demersuri și soluții integrate care vor asigura desfășurarea activității Operatorului Național de Transport și Sistem din România în condiții optime de siguranță, atât la nivel intern, cât și în plan extern, în relația cu ceilalți operatori de transport si de sistem″, a declarat Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

″România își consolidează sectorul energetic prin investiții strategice în domenii precum securitatea cibernetică. Acest studiu și acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectrica de a optimiza implementarea de soluții inovatoare specifice nevoilor sale. Acest proiect este, de asemenea, un bun exemplu al rolului de catalizator pe care USTDA îl joacă în facilitarea parteneriatelor între industria americană și sponsorii de proiecte din străinătate″, a spus Enoh T. Ebong, directorul USTDA.

Taxa de solidaritate pentru marile companii, anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată acum de PSD, are în spate calcule ce speră la 1 miliard euro. LISTA companiilor vizate CITEȘTE ȘI Taxa de solidaritate pentru marile companii, anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată acum de PSD, are în spate calcule ce speră la 1 miliard euro. LISTA companiilor vizate

Înființarea unui Centru Operațional de Securitate la nivelul Transelectrica, companie strategică de interes național, va fi un mecanism dinamic esențial de răspuns la amenințările cibernetice și va contribui la creșterea nivelului de securitate al companiei, prevenind și tratând, prin sisteme de securitate avansate, potențialele incidente de securitate cibernetică, conchide comunicatul.

Transelectrica a lansat încă din 2020 un proiect de schimbare din temelii a infrastructurii sale IT&C, cu scopul digitalizării operării rețelei de transport a energiei electrice și implementării conceptului de smart grid, dar și întăririi nivelului de securitate cibernetică.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica securitate cibernetica
transelectrica amenintari cibernetice
hackeri energie