Transgaz anunță începerea lucrărilor la stațiile de comprimare din cadrul proiectului gazoductului BRUA

Transgaz anunță începerea lucrărilor la stațiile de comprimare din cadrul proiectului gazoductului BRUA
scris 16 apr 2018

Transportatorul național de gaze Transgaz a anunțat luni că s-a dat startul lucrărilor la stațiile de comprimare din cadrul proiectului gazoductului BRUA Faza I – Podișor, Bibești, Jupa.

”Transgaz SA, prin directorul general, Ion Sterian, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la stațiile de comprimare gaze naturale de la Podișor, Bibești, și Jupa din cadrul proiectului ’Dezvoltarea sistemului național de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1)’. Fiecare stație va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) și va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze naturale”, arată un comunicat al Transgaz.

Contractul de execuție a celor trei stații de comprimare gaze naturale a fost câștigat de un consorțiu de firme românești, condus de Inspet SA Ploiești, scrie News.ro.

Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.

Rompetrol și-a planificat investiții de 57 milioane dolari în acest an în rafinăriile Petromidia și Vega și în operațiunile petrochimice CITEȘTE ȘI Rompetrol și-a planificat investiții de 57 milioane dolari în acest an în rafinăriile Petromidia și Vega și în operațiunile petrochimice

”Importanța strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanțarea proiectării celor trei stații de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate”, informează compania.

Pe lângă cele trei stații de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune și construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar.

Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.

Uniunea Europeană acoperă 179,3 milioane euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate.

La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre: Ungaria, prin interconectorul Horia - Csanadpalota a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bar la graniță; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu - Ruse a 1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniță.

Termenul estimat de finalizare este 31 decembrie 2019.

“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va contribui în mod semnificativ la ridicarea nivelului de securitate energetică a României și va permite deschiderea de noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice. Proiectul BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. Investiția în cele trei stații de comprimare gaze naturale constituie o dovadă în plus a capacității companiei Transgaz de a realiza proiecte investiționale strategice, ambițioase, care să asigure dezvoltarea durabilă a Sistemului Național de Transport gaze naturale și alinierea acestuia la standardele europene de performanță și competitivitate”, spune directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Proiectul BRUA Faza I este considerat un proiect prioritar la nivel regional. El este inclus în lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru că aduce o contribuție semnificativă la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale și a gradului de interconectivitate regională.

Cu o lungime totală de 1.318 km, BRUA este un proiect de interconectare a conductelor de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Austria și va asigura o integrare a piețelor europene de gaze și o diversificare a rutelor și surselor de aprovizionare.

Transgaz SA Mediaș este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua