Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a demarat o procedură neangajantă de evaluare a cererii de capacitate de transport de hidrogen prin conducte magistrale, care să lege viitoarele centre de producție de profil de cele de consum, inclusiv prin puncte de interconectare cu infrastructurile similare din țările vecine.
″Îi încurajăm pe toți potențialii producători, consumatori și shipperi de hidrogen să își prezinte cererea, indicând producția, consumul, importul, exportul precum și cererea de transport transfrontalier de hidrogen prin România″, a transmis Transgaz.

Potrivit sursei citate, pe baza informațiilor privind cererea, vor putea fi modelate posibilele dezvoltări ale infrastructurii de hidrogen, proiectele de planuri de până acum din Europa putând fi consultate la următoarele pagini de internet: www.ehb.eu, www.h2inframap.eu.
″În ceea ce privește punctele de interconectare, menționăm că cererea dumneavoastră, fără caracter angajant, va fi luată în considerare exclusiv în cazul în care veți transmite cererea ambilor operatori de sisteme de transport (OTS) în cauză. În cazul în care cererea nu este depusă de aceeași persoană juridică pe ambele părți ale unui punct de interconectare, ci de o pereche de shipperi, numele perechii de shipperi și cererea depusă de aceștia trebuie, de asemenea, să fie comunicate către Transgaz, utilizând formularul Excel″, precizează Transgaz.

În termen de 8 săptămâni de la încheierea perioadei de depunere a cererilor, dar cel târziu până la 27 octombrie 2025, Transgaz va publica rezultatele în cadrul rapoartelor de evaluare a cererii de piață, în cazul punctelor de interconectare, de comun acord cu OTS-urile adiacente.
Formularele de sondaj completate cu indicii de cerere fără caracter angajant vor fi transmise la adresa de e-mail demand.assessment@transgaz.ro până la data de 1 septembrie 2025.

Costurile totale ale celor mai importante proiecte Transgaz de lucrări de reconversie a principalelor conducte magistrale de gaze naturale ale României, pentru ca acestea să poată transporta metan în amestec cu hidrogen, în vederea respectării țintelor europene de decarbonare, sunt estimate preliminar la miliarde de euro, după cum a relatat Profit.ro.
Cele mai costisitoare dintre aceste proiecte, însumând estimativ un necesar investițional de peste 3,3 miliarde euro, sunt și cele cu termenul de finalizare cel mai rapid: 2030. Celelalte au deadline în 2040. Este vorba de crearea de culoare de transport de hidrogen pe direcțiile Giurgiu-Podișor–Bibești-Jupa-Horia-Nădlac, spre interconectarea cu Ungaria (2,263 miliarde euro) și Marea Neagră-Podișor (1,073 miliarde euro).

Transgaz a înființat în urmă cu un an o subsidiară de transport de hidrogen, cu denumirea Transport România Hidrogen SRL. Aceasta se află însă în întrerupere temporară de activitate, începând din februarie 2025.
Anterior se avea în vedere asocierea Transgaz cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FII3M), structură la al cărei capital participă și banca de export-import a statului român, Exim Banca Românească, pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructură de transport de amestesc de gaze cu hidrogen cu emisii reduse de carbon estimate la peste 620 milioane euro.