Transgaz și Black Sea Oil & Gas au semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Proiectul Midia

Transgaz și Black Sea Oil & Gas au semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Proiectul Midia
scris 30 aug 2019

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian și directorul general al Black Sea Oil & Gas, Mark Beacom, au semnat vineri la Corbu, Constanța, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producției provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) în Sistemul Național de Transport (SNT).

”Proiectul Transgaz 'Extindere SNT Vadu-T1' constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta țărmul Mării Negre cu Sistemul Național de Transport - conducta T1 pe direcția Țărmul Mării Negre - Corbu - Săcele - Cogealac - Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021”, a informat Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă pe zăcământul Doina și patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție automatizată amplasată pe zăcământul Ana, scrie News.ro.

Ce se va întâmpla la iarnă dacă Ucraina și Gazprom nu semnează un nou acord de tranzit? România va avea un deficit de gaze de minimum 8,5 TWh chiar și dacă ar intra în iarnă cu depozitele pline CITEȘTE ȘI Ce se va întâmpla la iarnă dacă Ucraina și Gazprom nu semnează un nou acord de tranzit? România va avea un deficit de gaze de minimum 8,5 TWh chiar și dacă ar intra în iarnă cu depozitele pline

O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua stație de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin stația de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. Se estimează că producția de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021.

La eveniment au participat ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Costin Mihalache, care a prezentat mesajul premierului României, Viorica Dăncilă.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României, și, mai mult decât atât, reprezintă o contribuție importantă la nivel național, cât și pentru dezvoltarea economică și socială a comunităților locale.

”Este rezultatul unei investiții care până în acest moment s-a ridicat la suma de 200 milioane de dolari, iar alte 400 de milioane urmează să fie investite de Black Sea Oil & Gas până la finalizarea construcției, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru susținerea mediului de afaceri din România”, a spus ministrul Niculae Bădălău.

La rândul său, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, afirmă că aceste obiective sunt importante prin lucrările de extindere a SNT, care vor permite tuturor comunităților locale să fie conectate la rețeaua de gaze.

”Transgaz își respectă misiunea de a funcționa precum un furnizor de securitate energetică națională și regională, prin investițiile de importanță strategică pe care le desfășoară atât în România, cât și în Republica Moldova, unde construim gazoductul Ungheni-Chișinău. Totodată, Transgaz prin dezvoltările Sistemului Național de Transport Gaze Naturale, își aduce contribuția substanțială la dezvoltarea economică și socială a României. Realizăm aceste obiective deosebit de importante prin lucrările de extindere a SNT, care vor permite tuturor comunităților locale să fie conectate la rețeaua de gaze, dar și prin proiecte strategice, precum BRUA, care vor aduce beneficii economice și sociale semnificative pentru România, permițând atingerea potențialului pe care țara noastră îl are. Putem afirma cu responsabilitate că energia reprezintă resursa prezentului și a viitorului, iar infrastructura energetică reprezintă un vector sustenabil prin care această resursă este transformată în oportunități concrete. Transgaz rămâne un partener serios pentru toți investitorii interesați în dezvoltarea economică”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, cu prilejul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Societatea Național de Transport Gaze Naturale Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport și răspunde de funcționarea acestuia în condiții de calitate, siguranță, eficiența economică și protecție a mediului înconjurător.

Black Sea Oil & Gas, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de țiței și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia și XIII Pelican, Zona de Apă de Mică Adâncime situate în platforma continentală a Mării Negre, în care compania deține o participație de 70% și calitatea de operator.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
black sea oil & gas