Transgaz va opera sistemul de transport din Republica Moldova, în locul gigantului rus Gazprom

Transgaz va opera sistemul de transport din Republica Moldova, în locul gigantului rus Gazprom
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 iul 2023

Transgaz, operatorul sistemului național de transport (SNT) al gazelor naturale din România, va deveni, prin sucursala sa Vestmoldtransgaz, operator și al sistemului similar din Republica Moldova, în locul actualului operator, Moldovatransgaz, companie controlată de Gazprom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Transgaz, prin Vestmoldtransgaz, opera deja sistemul de transport din vestul Republicii Moldova, pe unde Chișinăul importă gaze din România, prin punctul de interconectare de la Ungheni.

Vineri, Parlamentul Republicii Moldova, a votat însă, în prima lectură, un proiect de lege care transferă toate funcțiile actualului operator al sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz către Vestmoldtransgaz-ul românesc.

Moldovatransgaz este o companie deținută 100% de Moldovagaz, care la rândul său, este controlată, printr-o participație de 50% de Gazprom, statul moldovean deținând doar o participație de 35,33%. Restul acționarilor, în special regiunea transnistreană (13,44%), sunt controlați tot de Gazprom.

ULTIMA ORĂ Lansarea la bursă a acțiunilor Hidroelectrica - gândită cu o ceremonie specială, la primul sediu al BVB după regimul comunist, cu Iohannis și Ciolacu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lansarea la bursă a acțiunilor Hidroelectrica - gândită cu o ceremonie specială, la primul sediu al BVB după regimul comunist, cu Iohannis și Ciolacu

Nu este clar dacă Transgaz va prelua statutul de operator al sistemului de transport și în Transnistria, unde acesta este deținut de o companie nelicențiată, Tiraspoltransgaz, însă este puțin probabil acest lucru, întreprinderile din regiunea transnistreană din domeniul gazelor naturale nefiind reglementate de autoritățile moldovenești.

Potrivit agenției INFOTAG, proiectul de lege a fost susținut de deputații partidului de guvernământ Acțiune și solidaritate (PAS), în timp ce Blocul comuniștilor și socialiștilor (BCS) a votat împotrivă.

Necesitatea proiectului este motivată de „vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenței în cazul nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor”.

OMV Petrom nu crede că războiul din Ucraina reprezintă un risc pentru dezvoltarea Neptun Deep: “Foarte important este că România este o țară NATO.” CITEȘTE ȘI OMV Petrom nu crede că războiul din Ucraina reprezintă un risc pentru dezvoltarea Neptun Deep: “Foarte important este că România este o țară NATO.”

Pentru a continua să funcționeze ca operator STG, compania Moldovatransgaz trebuie să fie licențiată de către Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de la Chișinău, ca operator al sistemului de transport, conform prevederilor celui de-al treilea pachet energetic, care prevede separarea funcțiilor de operator STG, furnizor și distribuitor de gaze. Moldovagaz deține în prezent licențe de furnizor și distribuitor de gaze, însă, potrivit notei de fundamentare a proiectului, Gazprom, în calitate de acționar majoritar al Moldovagaz, se opune licențierii companiei deținute în proporție de 100% de aceasta, Moldovatransgaz, ca operator al sistemului de transport.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care Chișinăul importă gaze din România, a fost construit de operatorul de transport român Transgaz, care a realizat această investiție prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a Transgaz.

În 2021, Tranzgaz a vândut către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) un pachet de 25% din acțiunile transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, pe care l-a preluat în 2018, într-o tranzacție de 20 milioane euro.

În ultima săptămână, potrivit datelor consultate de Profit.ro, exporturile către Republica Moldova prin gazodctul Ungheni-Chișinău, construit și operat de Transgaz, au explodat, de la o medie de 5 GWh la 2 zile la peste 17 GWh/zi.

CONFIRMARE OPCOM va administra și piețele de energie din Republica Moldova CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OPCOM va administra și piețele de energie din Republica Moldova

Jumătate din gazele pe care intenționează să le înmagazineze pentru a-și asigura securitatea energetică în viitoarea iarnă Republica Moldova, care nu deține nicio capacitate de stocare, vor fi achiziționate din și depozitate în România, au anunțat recent oficialitățile de la Chișinău. Gazele vor fi cumpărate, probabil, de la OMV Petrom și înmagazinate de Depogaz, companie deținută de Romgaz.

Ieșirile din ultima săptămână prin punctul de interconectare de la Ungheni sugerează însă că autoritățile de la Chișinău au cumpărat gaze din România sau Grecia nu numai în vederea înmagazinării, ci și pentru acoperirea consumului curent.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
republica moldova
romania
export
vestmoldtransgaz
gazporm
modovatransgaz
moldovagaz