GRAFICE Tranzitul gazelor prin România a explodat

GRAFICE Tranzitul gazelor prin România a explodat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 iul 2023

Tranzitul gazelor prin România a explodat în ultima săptămână, dublându-se atât importurile din Bulgaria, cât și exporturile către Ucraina sau Republica Moldova. În plus, dat fiind surplusul de gaze de pe piața autohtonă, România a exportat net aproximativ 10% din producția internă, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din România a ieșit joi o cantitate de gaze echivalentă cu peste jumătate din producția internă (de 22 milioane mc) către Ungaria, Ucraina și Republica Moldova (11,9 milioane mc), mare parte din acestea fiind la rândul lor importate din Bulgaria (9,8 milioane mc). Cu toate acestea, exportul net a fost de aproximativ 10% din producția internă.

CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail

Consumul redus, de aproximativ 105 GWh/zi, și înmagazinările, de 115 GWh/zi, nu se ridică la valoarea producției curente, de peste 230 GWh/zi, ceea ce face ca o parte din gazul produs intern să ia calea exporturilor.

Importurile, exporturile, înmgazinările și producția internă de joi

Importurile, exporturile, înmgazinările și producția internă de joi

În plus, în ultimele zile se observă o intensificare a tranzitului gazelor prin România.

Rubla nu se oprește din scădere CITEȘTE ȘI Rubla nu se oprește din scădere

Astfel, importurile prin punctul de interconectare Negru Vodă, cu Bulgaria, s-au dublat practic în ultima săptămână, de la puțin peste 50 GWh/zi la peste 100 GWh/zi.

Evoluția fluxurilor de gaze dintre Bulgaria și România din ultima lună

Evoluția fluxurilor de gaze dintre Bulgaria și România din ultima lună

În timp ce exporturile către Ungaria, prin punctul de interconectare de la Canadpalota au rămas la nivelul maxim permis de capacitatea de transport, de 72-73 GWh/zi, cele către Ucraina s-au dublat, de la o medie de 20 de GWh/zi la peste 40 GWh/zi.

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record CITEȘTE ȘI FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

Și exporturile către Republica Moldova au explodat, de la o medie de 5 GWh la 2 zile la peste 17 GWh/zi.

Evoluția fluxurilor de gaze dintre România și Ungaria din ultima lună

Evoluția fluxurilor de gaze dintre România și Ungaria din ultima lună

Jumătate din gazele pe care intenționează să le înmagazineze pentru a-și asigura securitatea energetică în viitoarea iarnă Republica Moldova, care nu deține nicio capacitate de stocare, vor fi achiziționate din și depozitate în România, au anunțat recent oficialitățile de la Chișinău. Gazele vor fi cumpărate, probabil, de la OMV Petrom, și înmagazinate de Depogaz, companie deținută de Romgaz.

Ieșirile din ultima săptămână prin punctul de interconectare de la Ungheni sugerează însă că autoritățile de la Chișinău au cumpărat gaze di România sau Grecia nu numai în vederea înmagazinării, ci și pentru acoperirea consumului curent.

Evoluția fluxurilor de gaze dintre România și Republica Moldova din ultima lună

Evoluția fluxurilor de gaze dintre România și Republica Moldova din ultima lună

În ceea ce privește exporturile către Ucraina, acestea sunt efectuate foarte probabil de traderi europeni, care vor să profite atât de nivelul scăzut de umplere a depozitelor, cât și tarifele reduse de înmagazinare oferite de ucraineni.

Telefoanele mobile, tabletele și ceasurile conectate - interzise în sălile de clasă din învățământul secundar în Olanda CITEȘTE ȘI Telefoanele mobile, tabletele și ceasurile conectate - interzise în sălile de clasă din învățământul secundar în Olanda

Astfel, în timp ce în Europa, la început de vară depozitele sunt umplute în proporție de 80%, iar în România și Ungaria, de aproximativ 79%, în Ucraina, situația este total contrară, doar 21% din capacitatea de depozitare uriașă (321 TWh, de 10 ori peste cea a României) fiind în prezent utilizată.

Evoluția fluxurilor de gaze dintre România și Ucraina din ultima lună

Evoluția fluxurilor de gaze dintre România și Ucraina din ultima lună

Joi, în pofida faptului că exportau 10% din producția internă, companiile autohtone au înmagazinat 11,2 milioane mc, reprezentând 51% din cantitatea de gaze producă în aceeași zi, de 22 milioane mc.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
import
gaze
ucraina
moldova
ungaria
bulgaria