Prețul cafelei va scădea anul viitor

Prețul cafelei va scădea anul viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2023

Consumatorii ar trebui să se aștepte la o ieftinire a cafelei începând de anul următor, susține unul dintre cei mai importanți jucători din industria cafelei prăjite, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul angro al boabelor de cafea arabica a scăzut în ultimele luni, după ce anul trecut a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, însă consumatorii plătesc în continuare prețuri ridicate pentru o ceașcă de cafea. Asta pentru că firmele trebuie să rezolve problema stocurilor de boabe de cafea cumpărate în 2022 și să se adapteze la costurile mai mari cu ambalajele și energia, scrie Agerpres.

Prețul laptelui la poarta fermei a înregistrat o scădere majoră la puțin timp după ce procesatorii și magazinele au acceptat reducerea voluntară a prețului la raft CITEȘTE ȘI Prețul laptelui la poarta fermei a înregistrat o scădere majoră la puțin timp după ce procesatorii și magazinele au acceptat reducerea voluntară a prețului la raft

Anul următor, decalajul dintre scăderea prețurilor pe piața cafelei și ceea ce plătesc la final consumatorii ar urma să dispară, susține producătorul italian Luigi Lavazza SpA.

"Am cumpărat foarte multă cafea în 2022 și mai avem încă această cafea în stoc. Trebuie să vindem cafeaua la prețul pe care l-am plătit în 2022. În 2024, vom avea spațiul pentru a oferi mai multe discounturi și flexibilitate cu privire la prețuri", a spus Giuseppe Lavazza, președintele companiei italiene.

Companiile care se ocupă cu prăjirea cafelei operează într-un mediu dificil caracterizat de dobânzi ridicate și o criză a costului vieții care amenință să diminueze consumul. Trecerea la costuri mai mici ar putea ajuta la relansarea cererii. Giuseppe Lavazza spune că o "recesiune este posibilă" și că există deja semnale că britanicii își reduc cheltuielile pentru cafea ca răspuns la majorările de prețuri.

"În prezent, situația este foarte sensibilă. Contextul geopolitic este extrem de serios, piețele sunt încă volatile, echilibrul este incert", spune Giuseppe Lavazza.

O revenire a producției de cafea în Brazilia a pus presiune asupra prețurilor angro la boabele arabica. Asta, combinată cu deprecierea dolarului, a ajutat la diminuarea presiunilor inflaționiste în rândul firmelor care se ocupă cu prăjirea cafelei. În paralel însă aceste firme se confruntă cu prețuri record la cafeaua robusta, pe măsură ce cererea solidă pentru cafeaua mai ieftină pune presiuni asupra aprovizionării. Giuseppe Lavazza estimează că prețul cafelei robusta va începe să scadă încă de la finele acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea
pret