Tranzacția Chimcomplex-Oltchim, "iminentă" și finanțată și de subsidiara europeană a unei bănci rusești de stat indezirabilă în SUA și UE. Combinatul vâlcean își modifică planul de reorganizare

Tranzacția Chimcomplex-Oltchim, "iminentă" și finanțată și de subsidiara europeană a unei bănci rusești de stat indezirabilă în SUA și UE. Combinatul vâlcean își modifică planul de reorganizare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 nov 2018

Chimcomplex, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, a transmis luni Bursei de Valori București "iminența închiderii tranzacției de achiziție a activelor Oltchim" și încheierea unui acord de finanțare în acest scop cu Credit Suisse AG din Elveția și cu divizia din UE a băncii rusești de stat VTB Bank, a doua cea mai mare din Rusia, după ce, vineri, pe 16 noiembrie, administratorii judiciari ai Oltchim au depus la tribunal o modificare a planului de reorganizare al societății insolvente și au convocat adunarea creditorilor pe 28 noiembrie pentru a o aproba.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe 17 noiembrie a fost data limită de finalizare a tranzacției de preluare de către Chimcomplex a principalelor active Oltchim. După cum a relatat Profit.ro, în condițiile planului de reorganizare nemodificat, de la împlinirea datei limită, Chimcomplex mai are la dispoziție 20 de zile pentru a face plata, de 127 milioane euro plus TVA. Ulterior, mai poate beneficia de zile suplimentare, dar doar contra unor penalități care merg de la 0,01% (69.299 lei) la 0,1% (692.991 lei) pe zi de întârziere.

Credit Suisse AG și VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt se vor alătura astfel celorlalți parteneri financiari ai Chimcomplex în tranzacția cu Oltchim, respectiv SCR Grup, controlat tot de Ștefan Vuza, și compania americană Tricon Energy. În anunțul Chimcomplex se menționează că Chimcomplex "încheie un acord de exclusivitate" cu Credit Suisse AG și VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt .

Tranzacția Chimcomplex-Oltchim,

Bucuroși că vor fi reumplute cuferele Fondului de Compensare, brokerii salută decizia instanței în cazul Harinvest care obligă BCR la plata a 19,7 milioane lei, bani ce ar urma să ajungă la investitori CITEȘTE ȘI Bucuroși că vor fi reumplute cuferele Fondului de Compensare, brokerii salută decizia instanței în cazul Harinvest care obligă BCR la plata a 19,7 milioane lei, bani ce ar urma să ajungă la investitori

"Începerea discuțiilor exclusive cu doi parteneri europeni de top marchează o etapă importantă în dezvoltarea companiei și deschide calea pentru finalizarea cu succes a achiziției activelor Oltchim", a declarat patronul Chimcomplex, Ștefan Vuza.

De asemenea, Chimcomplex a anunțat că a îndeplinit ultimele două condiții suspensive ale contractului de achiziție a activelor Oltchim, respectiv a obținut avizul strategic al CSAT și aprobarea concentrării economice de către Consiliul Concurenței.

VTB Bank (Europe) SE, ca subsidiară înregistrată în UE a băncii rusești de stat VTB Bank, este exceptată de la sancțiunile dictate de Uniunea Europeană împotriva mai multor persoane și entități din Rusia după anexarea peninsulei Crimea de către Federația Rusă în 2014 și, în consecință, business-ul cu aceasta nu prezintă nici un risc juridic din acest punct de vedere. În schimb, banca-mamă din Rusia este subiect atât al sancțiunilor impuse de SUA, cât și al celor decise de către UE în această speță. Aceasta a contestat sancțiunile UE la Curtea Generală a Uniunii, care însă i-a respins contestația în septembrie anul acesta.

Tranzacția Chimcomplex-Oltchim,
Tranzacția Chimcomplex-Oltchim,

Lecția lui Mises: economia nu trebuie \ CITEȘTE ȘI Lecția lui Mises: economia nu trebuie "umanizată", ci înțeleasă ca profund omenească

Recent, premierul rus Dmitri Medvedev a amenințat că Rusia va boicota summit-ul economic de la Davos dacă organizatorii nu vor ridica restricțiile de participare impuse unor oameni de afaceri și executivi de top ruși vizați de sancțiunile economice internaționale, printre care CEO-ul VTB Bank, Andrei Kostin.

Vineri, pe 16 noiembrie, administratorii judiciari ai Oltchim au depus la tribunal o modificare a planului de reorganizare al societății insolvente și au convocat adunarea creditorilor pe 28 noiembrie pentru a o aproba.

În ultima parte a lunii octombrie, administratorii judiciari ai Oltchim au acceptat solicitarea Chimcomplex privind prelungirea cu o lună, până pe 17 noiembrie, a termenului limită, "motivat de finalizarea documentelor de finanțare și de obținerea autorizării din partea Consiliului Concurenței și a aprobării CSAT.

Tranzacția Chimcomplex-Oltchim,
Tranzacția Chimcomplex-Oltchim,

Renault, luată prin surprindere, spune că așteaptă informații de la Carlos Ghosn, arestat CITEȘTE ȘI Renault, luată prin surprindere, spune că așteaptă informații de la Carlos Ghosn, arestat

Administratorii au acceptat solicitarea având în vedere și "corespondența și întâlnirile cu Cumpărătorul (Chimcomplex – n.r.) din ultimele săptămâni pe tema necesității prelungirii datei limită pentru a fi în măsură să acceseze finanțarea necesară achiziției", precum și "dorința Vânzătorului (Olchim – n.r.) de a-l sprijini pe Cumpărător pentru finalizarea tranzacției, care a fost manifestată și prin suportul acordat acestuia pentru asigurarea finanțării", practicienii în insolvență subliniind "utilitatea realizării vânzării în contextul expirării perioadei de realizare a planului (de reorganizare a Oltchim – n.r.) în aprilie 2019, precum și în contextul finalizării investigației (Comisiei Europene – n.r.) privind ajutorul de stat în acest an".

Chimcomplex trebuie să plătească 127 milioane euro plus TVA pe activele pe care le va prelua de la Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

Oltchim și-a dublat profitul net în primele 9 luni ale anului, la 84 milioane lei. Același lucru a fost realizat de către Chimcomplex în primul semestru din 2018, cu o majorare a profitului net de la 9,2 la 17,9 milioane lei.

După cum a anunțat Profit.ro la începutul lunii septembrie, două companii din Pakistan, una din Germania și una din Luxemburg au depus oferte indicative neangajante pentru preluarea a alte trei active ale combinatului chimic Oltchim, care nu sunt incluse în tranzacția deja încheiată cu Chimcomplex, și au început procedurile de due dilligence, deadline-ul de transmitere a ofertelor finale fiind sfârșitul lunii octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex
vtb bank
banca ruseasca de stat
rusia
federatia rusa
sua sanctiuni rusia crimea
ue sanctiuni rusia crimea
stefan vuza