Tranzacție: Canadienii de la Jade Power au vândut proiectul hidroelectric Suha, din Brașov

Tranzacție: Canadienii de la Jade Power au vândut proiectul hidroelectric Suha, din Brașov
scris 13 aug 2020

Compania canadiană Jade Power Trust, având în portofoliu parcul eolian Dorobanțu și mai multe microhidrocentrale românești, a renunțat la proiectul hidroelectric Suha, din județul Brașov, la doi ani după ce a sistat operațiunile în regiune, pe fondul pierderilor acumulate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul Suha cuprinde mai multe microhidrocentrale amplasate pe râurile Suha Mare și Suha Mică, în comuna Viștea, județul Brașov. Canadienii au preluat proiectul în 2014, în cadrul unei achiziții mai largi, care a vizat un total de 11 microhidrocentrale cu o capacitate instalată totală de 5,1 MW, unul dintre vânzători fiind compania Romenergo.

Pe fondul pierderilor înregistrate, compania canadiană a decis să oprească activitatea hidrocentralelor Suha în vara anului 2018 și a scos proiectul la vânzare.

Consumatorii de gaze vor suporta pe facturi racordarea de noi clienți industriali la sistemele de distribuție și la cel de transport CITEȘTE ȘI Consumatorii de gaze vor suporta pe facturi racordarea de noi clienți industriali la sistemele de distribuție și la cel de transport

“Suntem mulțumiți că am renunțat la proiect, întrucât a fost o operațiune generatoare de pierderi și un consum de numerar și management timp de aproape doi ani. Economiile [astfel realizate] vor fi folosite mai bine în cadrul operațiunilor actuale ale companiei”, spune directorul general al Power Jade, J. Colter Eadie.

Prețul de vânzare al proiectului este egal cu 20% din fluxul de numerar liber generat anual, dacă este cazul, pe o perioadă de 5 ani. Numele cumpărătorului nu a fost dezvăluit.

Fondată la Toronto în 2014, Jade Power Trust (fosta Transeastern Power Trust) a intrat pe piața românească în același an, iar în 2017 a cumpărat de la OMV Petrom parcul eolian Dorobanțu, cu o capacitate de 45 MW, pentru care a plătit 23 milioane de euro.

Compania a încercat să integreze în activitatea proprie și operațiuni de minerit bitcoin, la o “fermă” amplasată în apropierea parcului Dorobanțu, însă a abandonat proiectul după numai patru luni, în contextul prăbușirii prețurilor criptomonedelor pe piața internațională.

Profituri în creștere pentru toate business-urile CEZ din România, scoase la vânzare: 100 de milioane de euro în primul semestru CITEȘTE ȘI Profituri în creștere pentru toate business-urile CEZ din România, scoase la vânzare: 100 de milioane de euro în primul semestru

În mai, canadienii au anunțat că analizează vânzarea activelor, concentrate în sectorul energiei regenerabile din România, sau cooptarea unui investitor strategic.

Jade Power a obținut venituri de 17,7 milioane de dolari canadieni în 2019, în urcare de la 17,3 milioane de dolari în anul anterior și un rezultat EBITDA ajustat de aproximativ 8,8 milioane de dolari, cu 49% peste câștigul din 2018.

Compania a produs un volum record de 155.263 MWh de energie electrică, cu creșteri pe toate segmentele.

În primul trimestru din acest an, compania canadiană a raportat venituri de 5,6 milioane de dolari, în creștere cu 14% față de perioada similară a anului trecut. Producția de energie a crescut cu 7%, la 50.209 MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
jade power trust
microhidrocentrale suha
hidrocentrala vistea suha
tranzactie
vanzare hidrocentrale