UE: Ucraina este dispusă să ofere un discount pentru tranzitul gazelor rusești către Europa. Putin: Moscova este dispusă să negocieze

UE: Ucraina este dispusă să ofere un discount pentru tranzitul gazelor rusești către Europa. Putin: Moscova este dispusă să negocieze
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 mai 2018

Ucraina va oferi Gazprom un discount pentru tranzitul gazelor naturale în vederea asigurării unui flux constant din Rusia spre Europa și după 2020, când expiră actualul contract de tranzit, a declarat vineri Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniune Energetică, Maros Sefcovic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gazprom și cinci alte cinci companii europene, printre care și OMV, principalul acționar al OMV Petrom, susținute de Germania, intenționează să construiască gazoductul Nord Stream 2 pe fundul Mării Baltice pentru a conecta direct Rusia cu Germania, ocolind Europa de Est și limitând fluxurile prin Ucraina.

Conducta va dubla capacitatea de export de gaze a Rusiei către Germania, dar amenință să priveze Ucraina de veniturile de tranzit aferente, sporind în același timp dependența Uniunii Europene de gazul rusesc.

"Ucraina declară că vrea să mențină tranzitul gazului natural rus către Europa și va căuta soluții care să garanteze un volum mai mare, mai ieftin pentru Gazprom", a declarat Sefcovic, pentru Reuters, la forumul de securitate Globsec.

Volumul tranzitului ar trebui să fie "viabil din punct de vedere comercial" pentru Ucraina, a adăugat Sefcovic.

Potrivit companiei de stat ucrainene Naftogaz, Ucraina va câștiga în jur de 3 miliarde de dolari din tranzitul gazului rusesc către Europaîn acest an.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, după întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, desfășurată la Soci, că Moscova este dispusă să negocieze cu Ucraina continuarea tranzitului de gaze și după 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
rusia
ue
ucraina
putin