UE va prezenta săptămâna viitoare condițiile necesare ca transporturile, industria și clădirile să fie clasificate ca investiții durabile

UE va prezenta săptămâna viitoare condițiile necesare ca transporturile, industria și clădirile să fie clasificate ca investiții durabile
scris 17 apr 2021

Uniunea Europeană va prezenta săptămâna viitoare condițiile necesare pentru ca transporturile, industria și clădirile să fie clasificate ca investiții durabile, dar va amâna decizia dacă gazele naturale și energia nucleară ar trebui să fie incluse în categoria energiei verzi, potrivit unui document văzut de Reuters, scrie News.ro.

”Taxonomia finanțării durabile” a UE este o listă lungă de activități economice și normele pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi etichetate ca investiții durabile în UE începând cu anul viitor.

Regulamentul de referință își propune să facă activitățile ecologice mai vizibile și mai atractive pentru investitori și să se asigure că o etichetă de investiții durabile este acordată numai activităților economice care respectă obiectivele UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Regulile pregătite la spectacole și concerte din 1 iunie: Acces permis doar persoanelor care acceptă să le fi luată temperatura, intrare/ieșire într-o anumită ordine, mască plus scenariu care impune vaccinarea sau test PCR CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Regulile pregătite la spectacole și concerte din 1 iunie: Acces permis doar persoanelor care acceptă să le fi luată temperatura, intrare/ieșire într-o anumită ordine, mască plus scenariu care impune vaccinarea sau test PCR

Un proiect de reguli, văzut de Reuters și care urmează să fie publicat pe 21 aprilie, omite gazele naturale.

Țările UE sunt divizate, dacă centralele electrice pe bază de gaz ar trebui considerate ecologice, iar Comisia intenționează să abordeze combustibilul, împreună cu energia nucleară, într-o propunere separată în cursul acestui an.

Proiectul de reguli include definiții detaliate a ceea ce va reprezenta o investiție durabilă în alte sectoare, inclusiv transporturile, generarea de energie din surse precum eoliene și hidroenergetice, renovarea clădirilor și fabricarea cimentului, oțelului și bateriilor.

De exemplu, fabricile de ciment trebuie să aibă emisii sub 0,72 tone de CO2 echivalent pe tonă de clincher gri produs. Între timp, producția de vehicule poate fi etichetată ca o investiție durabilă până la sfârșitul anului 2025 dacă vehiculele emit mai puțin de 50g de CO2 pe km. După această dată, numai fabricarea autoturismelor cu emisii zero va fi considerată verde.

IKEA a început lucrările pentru un nou magazin în România, lângă un oraș pus în așteptare mulți ani CITEȘTE ȘI IKEA a început lucrările pentru un nou magazin în România, lângă un oraș pus în așteptare mulți ani

Comisia a refuzat să comenteze proiectul de document, care poate fi modificat înainte de publicare.

Prin eliminarea gazelor și energiei nucleare, Comisia își propune să obțină aprobarea țărilor UE pentru reguli.

Și sectoarele silviculturii și bioenergiei s-au dovedit, de asemenea, controversate, nouă dintre consilierii experți ai Comisiei amenințând că vor demisiona din cauza propunerilor sale pentru aceste sectoare și gazele naturale, despre care au spus că vor discredita politicile climatice europene.

Pentru a câștiga o etichetă durabilă, o activitate trebuie să aducă o contribuție substanțială la unul dintre cele șase obiective de mediu și să nu împiedice celelalte cinci. Proiectul de reguli acoperă două dintre aceste șase obiective - combaterea schimbărilor climatice și adaptarea la impactul acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
clasificare investitii durabile
clasificare ue investitii verzi
lupta schimbari climatice
gaze energie nucleara clasificare ue