Litigiul Romgaz vs. constructorii noii centrale Iernut: compania de stat ar fi vrut să execute garanția depusă de Duro Felguera și Romelectro la Trezorerie, susțin spaniolii

Litigiul Romgaz vs. constructorii noii centrale Iernut: compania de stat ar fi vrut să execute garanția depusă de Duro Felguera și Romelectro la Trezorerie, susțin spaniolii
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 apr 2021

În notificarea de reziliere a contractului de construire a noii centrale pe gaze în ciclu combinat de la Iernut emisă  de Romgaz în 2 aprilie și suspendată ulterior în 8 aprilie, producătorul român de gaze controlat de stat își exprima și intenția de a executa garanția de bună execuție a contractului depusă de consorțiul de constructori Duro Felguera-Romelectro la Trezorerie, susține compania spaniolă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit legislației românești a achizițiilor publice în vigoare, garanția inițială de bună execuție trebuie să fie de minimum 0,5% din valoarea contractului. În cazul noii centrale Iernut, valoarea contractului este de 262 milioane euro, din care 0,5% înseamnă circa 1,3 milioane euro.

După cum a relatat Profit.ro, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere după ce a fost dată în judecată de către asocierea Duro Felguera-Romelectro în două procese, acțiunile în instanță ale contractorilor fiind înregistrate pe 6 aprilie.

Uniunea Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea oamenilor CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea oamenilor

"Pe 6 aprilie, consorțiul a intentat procese împotriva rezilierii contractului, precum și a executării garanției de bună execuție la Tribunalul Sibiu. Pe 8 aprilie, Romgaz și consorțiul au formalizat un acord prin care suspendă acțiunile lor juridice timp de 15 zile, în scopul de a ajunge la o soluție amiabilă care să permită continuarea proiectului", mai afirmă Duro Felguera.

Tribunalul Sibiu a consemnat recent renunțarea consorțiului la judecarea cererii având ca obiect "suspendare executare parțială a contractului de achiziție publică", formulată împotriva Romgaz, a Trezoreriei municipale și a celei a sectorului 1 din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București.

Duro Felguera mai susține că, alături de Romelectro, a realizat până în prezent 94,4% din lucrările aferente contractului, în valoare de 247 milioane euro, sumă care include o creștere de preț de 17 milioane euro față de valoarea convenită initial cu Romgaz.

Moderna speră ca o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva Covid-19 să fie disponibilă în toamnă CITEȘTE ȘI Moderna speră ca o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva Covid-19 să fie disponibilă în toamnă

"În timpul dezvoltării proiectului, consorțiul a obținut două prelungiri ale termenului de execuție, prima până la 26 mai 2020, iar a doua până pe 26 decembrie 2020, niciuna dintre acestea nefiind motivate de pandemie. Ulterior, consorțiul a solicitat o nouă prelungire motivată a termenului, din cauza forței majore determinate de COVID-19. Cu toate că Camerele de Comerț din județele Mureș și Vrancea au recunoscut un impact de 9 luni în dezvoltarea proiectului din această cauză, clientul nu a fost de acord cu regularizarea perioadei de execuție", mai spune compania spaniolă.

Potrivit sursei citate, consorțiul Duro Felguera-Romelectro a solicitat restabilirea soldului contractual și prelungirea termenului de execuție din cauza producerii unor cauze imprevizibile care nu pot fi imputate contractorilor, cum ar fi pandemia, unele modificări legislative, extinderea obiectului contractului, precum și instrucțiunile emise de client, care au cauzat probleme cu impact în executarea contractului.

"Consorțiul susține că potențiala reziliere a contractului și eventuala executare a garanției de bună execuție nu ar fi conforme cu clauzele contractului nici pe fond și nici din punct de vedere procedural", conchide Duro Felguera.

Acord între statele membre UE cu privire la pașapoarte vaccinale care să favorizeze o relansare a turismului în vară CITEȘTE ȘI Acord între statele membre UE cu privire la pașapoarte vaccinale care să favorizeze o relansare a turismului în vară

Pe de altă parte, directorul general al Romgaz, Marius Aristotel Jude, a declarat recent într-o conferință de presă că suspendarea cu 14 zile a rezilierii este parte a strategiei de dezvoltare a acestui proiect, întrucât Romgaz dorește ca această centrală să fie realizată în cel mai scurt timp posibil.

"Vom lăsa să curgă aceste 14 zile, vom primi o ultimă ofertă în ceea ce privește modul de finalizare a acestei centrale din partea asocierii, pentru că termenul de realizare era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019. Romgaz a luat decizia să nu prelungească acest termen final de execuție a centralei. La momentul de față, contractul este în vigoare. Intenția Romgaz este de a rezilia acest contract, așa cum se arată și în notificarea de reziliere, dând răgaz totuși asocierii să-și revizuiască propunerile făcute în fața Romgaz pentru finalizarea centralei. În ceea ce privește soluțiile pentru finalizarea acestei centrale, pot să vă spun că Romgaz este pregătită și pentru situația în care, după expirarea celor 14 zile, să continue prin forțe proprii pentru finalizarea centralei în cel mai scurt timp posibil, având în vedere riscul crescut de a pierde finanțarea de 69 de milioane de euro pe care a primit-o compania prin Planul Național de Investiții (PNI), finanțare care nu este foarte mică", a afirmat Jude.

În februarie, după cum a relatat Profit.ro, Romgaz a încheiat de urgență un contract cu subsidiara locală a unei firme austriece de certificare industrială, pentru evaluarea stadiului execuției lucrărilor la noua centrală pe gaze cu ciclu combinat a companiei de la Iernut și pregătirea caietului de sarcini pentru desemnarea unei companii sau a unui consorțiu care să finalizeze și să pună în sfârșit în funcțiune centrala.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz centrala de la iernut
iernut romgaz
duro felguera iernut romgaz
romelectro romgaz iernut
general electric romgaz iernut