UE vrea să reformeze piața de electricitate pentru a reduce costul regenerabilelor

UE vrea să reformeze piața de electricitate pentru a reduce costul regenerabilelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2023

Comisia Europeană intenționează să reformeze piața de electricitate a blocului comunitar pentru a da prioritate energiei electrice produsă din surse regenerabile, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, în pofida avertismentelor venite din industrie că reformele ar putea afecta investițiile în parcurile eoliene și fotovoltaice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un interviu acordat Financial Times (FT), Kadri Simson a dezvăluit că Executivul comunitar este "supus unor intense presiuni politice" pentru a revizui piața de electricitate și a diminua facturile plătite de consumatori, într-un moment în care UE se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.

ULTIMA ORĂ Germania va cofinanța extinderea unei fabrici sovietice de muniție din România pentru Ucraina CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Germania va cofinanța extinderea unei fabrici sovietice de muniție din România pentru Ucraina

"Lucrăm în circumstanțe extraordinare pentru a livra reforme mai rapid decât o face de obicei Comisia", a pus Kadri Simson. Oficialul a adăugat că Executivul comunitar analizează modalitățile prin care să poată oferi consumatorilor "beneficiile unei ponderi mai mari a regenerabilelor". "De asemenea, avem nevoie de centrale pe gaze, dar nu vrem să punem la punct un sistem în care acestea vor funcționa non-stop", a explicat Kadri Simson.

Potrivit unui proiect de lucru privind posibilele reforme, consultat de Financial Times, Comisia sugerează că energia din sursele regenerabile ar trebui să reflecte mai adecvat "costurile reale de producție", având în vedere că după ce infrastructura este construită, sursa de energie pentru un parc de eoliene sau unul fotovoltaic este practic gratuită, scrie Agerpres.

De asemenea, Executivul comunitar propune extinderea taxei pe profiturile excepționale și asupra companiilor care activează în sectorul energiilor regenerabile, iar sumele colectate ar urma să fie transferate către consumatorii. Taxa ar urma să expire în 2023.

Conform datelor Comisiei Europene, regenerabilele au fost responsabile pentru două cincimi din producția europeană de electricitate în 2020, în timp ce 36% a fost asigurată de electricitatea produsă pe bază de combustibili fosili și 25% de energia nucleară.

Potrivit FT, propunerile vizând reformarea pieței de electricitate din blocul comunitar vin după mai multe luni de presiuni venite din partea unor state membre, în special Franța și Spania, care au cerut comisiei să pună capăt unui sistem în conformitate cu care cel mai scump combustibil din blocul comunitar, care în prezent sunt gazele naturale, fixează prețul pentru toată energia electrică generată. Acest model dă prioritate regenerabilelor și energiei nucleare pentru a acoperi cererea de electricitate, urmate de gaze naturale și cărbune. Prețurile sunt fixate de ultima instalație de generare care este chemată pentru a acoperi cererea, ceea ce înseamnă că prețurile la electricitatea din surse regenerabile sunt deseori stabilite în funcție de costul combustibililor fosili.

Această situație a stimulat investițiile în capacități regenerabile, care au avut de profitat de pe urma creșterii prețului gazelor naturale, dar în același timp consumatorii plătesc prețuri mai mari pentru energia din surse regenerabile, deși costurile de producție pentru acest tip de energie sunt mai mici.

Politicienii europeni susțin că prețurile record înregistrate anul trecut la gazele naturale pe piața europeană precum și creșterea numărului de proiecte regenerabile au subminat sistemul actual.

"Să vorbești de reformarea pieței de electricitate în ideea de a reduce marjele de profit imaginate este o concepție greșită într-un moment foarte critic", susține Ulrik Stridbaek, responsabil cu reglementarea la compania daneză de electricitate Orsted.

Nick Keramidas, director de reglementare la compania elenă de metalurgie Mytilineos subliniază și el că "aceste PPA-uri pot avea o valoare de sute de milioane de euro pentru că se întind pe o perioadă de 10 până la 15 ani. Atunci când faci investiții trebuie să te asiguri că fundamentele pieței nu se vor modifica".

Comisia Europeană a informa că va demara o procedură de consultare cu privire la posibilele reforme și va da publicității propunerile sale până la finele lunii martie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
regenerabila