ULTIMA ORĂ Compania greacă PPC, care tocmai a cumpărat afacerea Enel din România, acuzată de practici anticoncurențiale de Comisia Europeană. UPDATE Reacția companiei

ULTIMA ORĂ Compania greacă PPC, care tocmai a cumpărat afacerea Enel din România, acuzată de practici anticoncurențiale de Comisia Europeană. UPDATE Reacția companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2024

Autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene acuză Public Power Corp (PPC) că a vândut electricitate pe piața en gros sub costuri pentru a exclude rivalii, ceea ce ar putea duce la o amendă semnificativă impusă companiei elene de utilități, transmite Reuters. UPDATE Vezi mai jos reacția companiei

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, a finalizat recent tranzacția de achiziție a operațiunilor din România ale grupului italian Enel, anunțată în premieră pe piața locală de Profit.ro.

Comisia Europeană a indicat că aceste practici anticoncurențiale au avut loc în perioada 2013 – 2019, când PPC a abuzat de poziția sa dominantă pe piața en gros a electricității din Grecia vânzând electricitatea generată de centralele sale termice la prețuri sub costurile variabile, scrie Agerpres.

Amenzi record în România cu argumentul de \ CITEȘTE ȘI Amenzi record în România cu argumentul de "manipulare a pieței energiei"

Executivul comunitar a transmis miercuri PPC o comunicare a obiecțiilor în care prezintă acuzațiile la adresa companiei elene de utilități, după o investigație demarată în martie 2021.

„Efectele suspecte ale acestui comportament ilicit pe piața en gros a electricității din Grecia au provocat marginalizarea furnizorilor independenți de energie electrică și descurajarea investițiilor în surse de energie mai prietenoase cu mediul”, se arată în comunicatul CE.

O astfel de acțiune ar putea împiedica furnizorii independenți de energie electrică să se extindă pe segmentul de retail.

„Prin urmare, comportamentul PPC ar fi putut duce la prețuri mai ridicate pentru consumatorii din Grecia, precum și la niveluri ridicate de emisii ale poluării locale”, a precizat Executivul comunitar.

Companiile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală dacă încalcă reglementările antitrust ale Uniunii Europene.

UPDATE Grupul PPC a transmis următorul mesaj

"PPC SA anunță că Directoratul General pentru Concurență al Comisiei Europene a trimis astăzi către PPC o comunicare privind Declarațiile de Obiecții privind o presupusă încălcare a regulilor UE de concurență. Cazul a început cu inspecția Comisiei la sediul PPC în februarie 2017, iar procedurile au fost deschise oficial în martie 2021. PPC a cooperat cu Comisia pe parcursul întregului caz.

Acuzațiile Comisiei se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 și 31 decembrie 2019. Prin urmare, cazul se referă la o perioadă înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieței grecești de energie electrică în conformitate cu modelul țintă al UE, dar, cel mai important, cu mult înaintea transformării companiei într-o companie de energie modernă și sustenabilă.

PPC va continua să coopereze cu Comisia și să ia toate măsurile adecvate și necesare pentru a-și apăra drepturile.

Declarația de Obiecții este o etapă a investigației și, după cum a subliniat Comisia în declarația sa, comunicarea privind Declarația de Obiecții nu aduce atingere rezultatului investigației." 

Public Power Corporation S.A. (PPC) este principala companie de utilități din Europa de Sud-Est, activând în producerea, distribuția și furnizarea de energie electrică, precum și vânzarea de produse și servicii avansate de energie în Grecia, România și Macedonia de Nord. PPC are o capacitate instalată totală de 10,7 GW, formată din centrale termice, hidro și de energie regenerabilă, cu o producție anuală de peste 20 TWh. În segmentul de distribuție, valoarea totală a activelor reglementate ale companiei ajunge la aproximativ 4,3 miliarde de euro. Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică în Grecia și România, deservind un total de 8,7 milioane de clienți, furnizându-le peste 35 TWh de energie electrică, precum și o gamă largă de produse și Servicii energetice.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc
practici anticoncurențiale