ULTIMA ORĂ Enel a semnat vânzarea afacerii din România. PPC devine cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est

ULTIMA ORĂ Enel a semnat vânzarea afacerii din România. PPC devine cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 mar 2023
Gigantul italian Enel a semnat cu PPC, cea mai mare companie de electricitate a Greciei, vânzarea activelor sale din România, pentru 1,26 miliarde euro. 
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

 
Achiziția este prima extindere majoră a PPC în străinătate. Surse PPC afirmă că, odată cu achiziția Enel România, grecii devin cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est.
 
PPC a încheiat un acord obligatoriu cu Enel, pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro. Valoarea totală este supusă ajustărilor regulate și include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare.
Tranzacție - Compania portugheză Greenvolt investește într-un nou parc fotovoltaic în România, după ce a preluat tot pe piața locală cel mai mare parc pe care gigantul Samsung îl deținea în afara Americii de Nord CITEȘTE ȘI Tranzacție - Compania portugheză Greenvolt investește într-un nou parc fotovoltaic în România, după ce a preluat tot pe piața locală cel mai mare parc pe care gigantul Samsung îl deținea în afara Americii de Nord

Finalizarea achiziției este de așteptat să aibă loc până în al treilea trimestru al anului 2023 și va fi supusă anumitor condiții (condiții suspensive) uzuale în astfel de tranzacții, inclusiv, printre altele, aprobarea autorităților competente de concurență.

PPC intenționează să finanțeze achiziția printr-o combinație de datorii și capitaluri proprii, din care 800 de milioane de euro vor proveni dintr-o finanțare deja garantată, disponibilă sub forma unui împrumut de 485 milioane euro pe 5 ani de la băncile grecești, precum și a unui împrumut de 315 milioane euro de la băncile internaționale.
 
Profit.ro a anunțat anterior că PPC este deja în negocieri cu Eurobank, Alpha Bank, Piraeus, Ethniki.
 
Grecii urmează astfel să achite un preț de circa 1,3 miliarde de euro și să preia împrumuturi Enel de 550-600 de milioane de euro, așa cum a anunțat anterior Profit.ro.
 
Evaluarea Enel România a fost întreprinsă de un consorțiu de case internaționale centrat pe Citi și se ridică la 1,9 miliarde de euro.
 
Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE și HSBC Continental Europe acționează în calitate de consilieri financiari, iar Milbank LLP în calitate de consilier juridic.
Ofertă britanică pentru sistemul care va permite oprirea \ CITEȘTE ȘI Ofertă britanică pentru sistemul care va permite oprirea "cu mâna" a centralei atomice Cernavodă în caz de cutremur sever

Contractul de cumpărare include o prevedere pentru o eventuală plată suplimentară (Earn-out), bazată pe un mecanism specific, în cazul în care activitatea de tranzacționare a Enel România dobândește, în următorii 2 ani, o valoare mai mare decât cea care a fost încorporată la prețul de 66,5 euro/client.

Este, în esență, un mecanism de împărțire a oricărei valori suplimentare create în activitatea în cauză între PPC și Enel exclusiv pentru următorii doi ani, dincolo de cea convenită. Mărimea plății suplimentare crește pe măsură ce crește valoarea adăugată. 
 
Tranzacția va adăuga un EBITDA de ordinul a 300 de milioane de euro la EBITDA total al grupului PPC, în timp ce sinergiile care vor fi create sunt de ordinul a 200-250 de milioane de euro pe un orizont de 4 ani.
 
Anunțul a venit din partea PPC, italienii neanunțând încă nimic. UPDATE 06.53 Anunțul a venit și din partea Enel.

Declarație transmisă de către Georgios Stassis, Președinte și CEO PPC: „Această achiziție este complet în concordanță cu ceea ce am prezentat în noiembrie 2021 în contextul planului nostru strategic, care prevedea extinderea noastră internațională în regiunea Europei de Sud-Est. Activitățile Enel în România sunt alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor.

Aceasta este o oportunitate unică de a achiziționa o companie energetică integrată pe verticală cu o evaluare atractivă, punând în mișcare transformarea PPC ca cea mai importantă companie de energie curată din Europa de Sud-Est. Suntem încrezători că această dezvoltare importantă va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea competitivității PPC atât pe plan internațional, cât și pe plan intern, creând în cele din urmă valoare pentru părțile interesate.”

“Prin vânzarea tuturor activităților din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel”, spune și Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel. 

În total, este estimat ca tranzacția să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce
urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro în 2022 și restul în 2023, pe lângă un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4
miliarde de euro în perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de
diferențele de curs de schimb, care vor fi contabilizate în 2023.

PPC apreciază că, prin achiziționarea Enel România, va avea un rol de lider pe piața energetică din România. 
 
PPC, controlată în proporție de 34% de Guvernul Greciei, a purtat negocieri exclusive cu Enel din decembrie pentru cumpărarea activelor italienilor din România.
 
Perioada negocierilor exclusive dintre PPC și Enel pentru vânzarea afacerii din România a fost prelungită de mai multe ori, dar, în cele din urmă, acum, cele două companii au agreat termenii finali ai tranzacției.

ULTIMA ORĂ Enel a semnat vânzarea afacerii din România. PPC devine cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est

Acțiunile Enel s-au apreciat cu 0,47% miercuri, până la euro 5,32 euro. La acest preț, grupul italian de utilități are o valoare de piață de aproape 54,1 miliarde de euro.

Acțiunile PPC s-au apreciat cu 4,4% pe bursa de la Atena miercuri și au închis la 7,98 euro/unitate, preț care evaluează compania la aproximativ 3,05 miliarde de euro.

Tranzacție: Inițiatorul Cogealac, cu afaceri pe 4 continente, cumpără în România o firmă cu contract de racordare a unui parc solar de peste 100 MW. Un mare portar al naționalei de fotbal, implicat în afacere CITEȘTE ȘI Tranzacție: Inițiatorul Cogealac, cu afaceri pe 4 continente, cumpără în România o firmă cu contract de racordare a unui parc solar de peste 100 MW. Un mare portar al naționalei de fotbal, implicat în afacere

Titlurile companiei au crescut după ce au apărut informații privind iminența semnării acordului cu Enel.

De asemenea, Fitch Ratings a confirmat, miercuri, calificativul pe termen lung al PCC la 'BB-', cu perspectivă stabilă, luând în considerare și achiziția potențială a Enel România.

“Profilul de credit de sine stătător 'b+' al PPC, inclusiv achiziția probabilă a Enel România, reflectă performanța rezilientă a fluxului de numerar în urma estimărilor actualizate ale Fitch pentru perioada 2022-2025. Modelul de afaceri integrat al PPC și producția în creștere din surse regenerabile, susținută în mare parte de contracte de achiziție de energie (PPA), ar trebui să contribuie la reducerea treptată a riscurilor generate de volatilitatea prețurilor de pe piața angro și de intervențiile continue pe piața energiei din Grecia și România”, potrivit unui comunicat al agenției de evaluare financiară.

VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare

PPC a încheiat în decembrie un acord de exclusivitate cu compania italiană de utilități în legătură cu potențiala achiziție a tuturor participațiilor deținute de Enel în România. Vânzarea vine în contextul în care Enel se confruntă cu niveluri de îndatorare în creștere și face parte dintr-un efort mai amplu de dezinvestire pentru a vinde active în valoare de până la 21 de miliarde de euro.

Profit.ro a mai anunțat că PPC a intrat deja în discuții cu băncile grecești Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima pentru finanțarea unei părți a investiției.

Astfel, PPC se va împrumuta de la bănci, în cadrul unui împrumut sindicalizat pe termen lung, cu 800 milioane euro pentru cumpărarea afacerii Enel din România, restul tranzacției urmând să fie acoperită din capitaluri proprii.

FOTO Guvernul promite sprijin pentru repornirea Azomureș. Gazele s-au ieftinit semnificativ CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul promite sprijin pentru repornirea Azomureș. Gazele s-au ieftinit semnificativ

Vânzarea activităților din România face parte din strategia Enel de a-și reduce până la finele acestui an datoria netă la 51-52 miliarde de euro, de la un vârf de aproape 70 de miliarde de euro atins la sfârșitul lunii septembrie.

În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia, cu o capacitate instalată de 10,5 GW și aproximativ 6 milioane de clienți la finele anului trecut. Grupul a obținut venituri de 5,8 miliarde de euro în 2021 și un profit operațional de 872 milioane de euro.

ULTIMA ORĂ Enel a semnat vânzarea afacerii din România. PPC devine cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est

ULTIMA ORĂ Enel a semnat vânzarea afacerii din România. PPC devine cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est

PPC este listată la bursa din Atena, cu o valoare de piață de aproximativ 3 miliarde euro.

În mai anul trecut, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din țară. "Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului pe piața locală.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
vanzare active
ppc
enel romania
compania publică de electricitate a greciei
vanzare active
strategie enel