ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea le vinde grecilor deținerile la Enel

ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea le vinde grecilor deținerile la Enel
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 apr 2023

Fondul Proprietatea a ajuns la un acord cu PPC, cea mai mare companie energetică elenă, pentru a le vinde grecilor deținerile minoritare la subsidiarele din România ale grupului italian Enel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul, în calitate de vânzător, și societatea elenă Public Power Corporation S.A. (“PPC”), în calitate de cumpărător, au încheiat la data de 19 aprilie 2023 un contract de vânzare pentru vânzarea integrală a deținerilor Fondului în capitalul social al E-Distribuție Muntenia S.A., Enel Energie Muntenia S.A., E-Distribuție Dobrogea S.A., E-Distribuție Banat S.A. și ENEL Energie S.A. („Contractul de Vânzare”), în schimbul unui preț de 650 milioane lei. Contractul de Vânzare a fost încheiat ca urmare a încheierii de către Enel S.p.A. și PPC a unui contract de vânzare a tuturor participațiilor deținute de Grupul Enel în România″, a transmis Franklin Templeton, administratorul FP.

Angajații Google cred că chatbot-ul companiei este „mai rău decât inutil” CITEȘTE ȘI Angajații Google cred că chatbot-ul companiei este „mai rău decât inutil”

Potrivit sursei citate, ″devenirea efectivă″ a vânzării este condiționată, printre altele, de finalizarea tranzacției dintre Enel și PPC, iar ″alte anunțuri vor fi făcute pe măsură ce vor fi relevante″.

Fondul Proprietatea deține peste 24% din acțiunile E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea și câte 12% din capital la E-Distribuție Muntenia, Enel Energie Muntenia și Enel Energie.

GRAFIC Efectul suprataxării: Câte contracte part-time au fost înlocuite cu cele de normă întreagă CITEȘTE ȘI GRAFIC Efectul suprataxării: Câte contracte part-time au fost înlocuite cu cele de normă întreagă

Suma de vânzare anunțată, de 650 milioane lei, este cu peste 10% mai mare decât valoarea cumulată stabilită prin evaluare de către FP pentru participațiile sale la societățile Enel din România, cifrată la 588,8 milioane lei, conform documentelor oficiale ale Fondului.

Asta în condițiile în care, potrivit aceleiași surse, valoarea deținerii la furnizorul de electricitate și gaze Enel Energie Muntenia este considerată a fi zero de către FP începând cu 31 octombrie 2022, față de 74,5 lei/acțiune în evaluarea anterioară, care data din ultimul trimestru al anului 2021. Fondul Proprietatea nu a  explicat motivele acestei reevaluări radicale în minus.

VIDEO Controversatul Robert Kennedy Jr., nepotul președintelui american „JFK”, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din SUA CITEȘTE ȘI VIDEO Controversatul Robert Kennedy Jr., nepotul președintelui american „JFK”, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din SUA

Statul român are dreptul să-și vândă participanțiile minoritare la două dintre companiile deținute de Enel în România, Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia, odată cu vânzarea de către italieni a deținerilor lor majoritare și în aceleași condiții, iar decizia cu privire la exercitarea sau nu a acestui drept va fi luată, în cele din urmă, la nivel de Guvern, a transmis în urmă cu o lună, pentru Profit.ro, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort.

SAPE deține câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

Întrebată anterior la rândul său de Profit.ro dacă intenționează să preia și participațiile minoritare deținute de statul român la societățile Enel din România și dacă, eventual, există deja discuții și negocieri în acest sens, compania greacă PPC a arătat că, deocamdată, se concentrează pe finalizarea acordului cu grupul Enel.

România va permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina către state terțe, dar va sigila și monitoriza suplimentar mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României CITEȘTE ȘI România va permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina către state terțe, dar va sigila și monitoriza suplimentar mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României

Pe 9 martie, a fost anunțată semnarea acordului prin care PPC urmează să cumpere participațiile Enel SpA la Enel Green Power România, Enel X, Enel Energie Muntenia, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și Enel Energie.

Prețul convenit este de 1,26 miliarde euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, ″valoare supusă ajustărilor regulate″ și care ″include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare″, după cum au transmis atunci PPC și Enel.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel ppc
fondul proprietatea enel
vanzare enel romania ppc