Gazprom susține că Europa va avea dificultăți cu umplerea capacităților de stocare a gazelor

Gazprom susține că Europa va avea dificultăți cu umplerea capacităților de stocare a gazelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2023

Va fi foarte dificil pentru Europa să-și reumple capacitățile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut, după ce continentul a încheiat sezonul de iarnă cu rezerve relativ scăzute, a avertizat gigantul rus Gazprom, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) și a adoptat reglementări pentru a majora capacitățile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze rusești, după invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.

Exporturile de petrol ale Rusiei revin la nivelurile de dinainte de război CITEȘTE ȘI Exporturile de petrol ale Rusiei revin la nivelurile de dinainte de război

Până în 16 aprilie, erau 56,6 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în capacitățile de stocare din Europa, în scădere față de 58 bcm în perioada similară din 2020, la începutul pandemiei. Europa a beneficiat de pe urma vremii relativ blânde, care s-ar putea să nu se repete iarna viitoare, susține Gazprom.

Reumplerea capacităților de stocare a gazelor ar putea deveni "o sarcină importantă" pentru companiile europene, avertizează gigantul rus.

"Operațiunea va fi dificil de realizat, ținând cont de deciziile motivate politic, menite să refuze importurile de gaze rusești. Volumele de gaze disponibile pe piața din Europa vor fi puternic afectate de concurența pentru gazele naturale lichefiate", potrivit Gazprom.

În 2022, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze rusești, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenții cinci ani, arată datele Comisiei Europene.

În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream și prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenția Internațională a Energiei (IEA).

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
gazprom