Un proiect de înființare a unui parc fotovoltaic pe suprafața lacului Zetea stârnește nemulțumirea localnicilor

Un proiect de înființare a unui parc fotovoltaic pe suprafața lacului Zetea stârnește nemulțumirea localnicilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2024

Un proiect de înființare a unui parc fotovoltaic flotant pe suprafața lacului de acumulare Zetea stârnește nemulțumirea localnicilor din zonă, fiind lansată și o petiție online pentru oprirea investiției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Primarul comunei Zetea, Nagy Attila, a declarat că a fost eliberat un certificat de urbanism pentru acest proiect unei firme din județul Mureș, care dorește amplasarea de panouri fotovoltaice pe suprafața lacului și dacă aceasta va obține toate avizele, va trebui să se emită autorizația de construire, scrie Agerpres.

DECIZIE Guvernul a aprobat o nouă subvenție pentru regenerabile. Speră să nu fie nevoie ca românii să o suporte pe facturi, dar a legiferat posibilitatea juridică de a o impune CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a aprobat o nouă subvenție pentru regenerabile. Speră să nu fie nevoie ca românii să o suporte pe facturi, dar a legiferat posibilitatea juridică de a o impune

Primarul spune că oamenilor din zonă nu le place ideea, lacul Zetea fiind vizitat anual de turiști din întreaga țară.

"La momentul actual este eliberat, unui reprezentant al firmei din județul Mureș, un certificat de urbanism pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafața lacului de acumulare Zetea. Nouă, locuitorilor din Zetea și din împrejurimi, cei care vizitează Lacul Zetea, ori pentru pescuit sau alte feluri de recreere, nu ne place ideea, pentru că unde au fost făcute astfel de investiții este clar că va înrăutăți peisajul, nu va mai arăta lacul cum a fost. De asemenea, pescarii se tem că va influența și biodiversitatea și de aceea chiar nu ne convine această idee. Dar din punct de vedere legal, dacă aduce toate avizele și toate documentațiile pe care le-am indicat în certificatul de urbanism, noi nu vom avea încotro, va trebui să eliberăm autorizația de construire. (...) Este o zonă foarte populară în rândul turiștilor din zonă și din toată țara și comuna Zetea a devenit recent localitate turistică din interes local și din această privință suntem puțin îngrijorați să nu stricăm ceva cu această investiție", a declarat Nagy Attila.

Acesta a mai spus că o astfel de investiție nu este reglementată în Planul Urbanistic General, care a fost aprobat în 2016, atunci când panourile solare nu erau foarte răspândite.

Nagy Attila este de părere că dacă Administrația Bazinală de Apă Mureș, care administrează suprafața lacului, nu va accepta închirierea către firma în cauză, această investiție nu va fi făcută.

Pentru oprirea proiectuluu a fost lansată și o petiție online, semnată de aproape 500 de persoane.

Petiția se numește "STOP construirii parcului fotovoltaic flotant pe luciul apei lacului de acumulare Zetea", iar inițiator este Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) "Târnava Mare".

În descrierea petiției se arată că această investiție ar distruge peisajul și ar avea un impact negativ asupra turismului, precum și a florei și faunei lacului.

Directorul AVPS "Târnava Mare", Mărmureanu-Biro Leonard, a declarat că inițiatorii nu sunt împotriva energiei verzi, dar nu se cunoaște care este impactul investiției asupra calității apei, a biodiversității lacului, dar și asupra turismului, motiv pentru care se cere oprirea proiectului și elaborarea unui studiu de impact serios.

"Noi am făcut și o petiție online, am ajuns la 467 de semnături care sunt împotrivă, cred că ajunge. (...) Suntem împotrivă, total împotrivă! Pentru că (...) aici se practică înot, pescuit, oamenii vin cu caiacele, cum putem să ne plimbăm printre panouri fotovoltaice? (...) Foarte multă lume vine aici (...) Și ce o să vedem? Un parc fotovoltaic?", a spus Mărmureanu-Biro Leonard.

Românii pot împrumuta Statul prin Fidelis în aprilie. Subscrierile încep luni. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor CITEȘTE ȘI Românii pot împrumuta Statul prin Fidelis în aprilie. Subscrierile încep luni. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor

Acesta a mai arătat că petiția va fi trimisă la Agenția Națională de Protecția Mediului și la Administrația Națională Apele Române și se va cere ca proiectul să nu fie aprobat și "să rămână lacul așa cum e".

Potrivit lui Mărmureanu-Biro Leonard, certificatul de urbanism a fost solicitat pentru o suprafață de 137 de hectare, cât are luciul apei lacului, parcul fotovoltaic urmând să aibă doar trei hectare, dar există temerea că anul viitor proiectul se va extinde.

"Ne e teamă că încep cu trei hectare, apoi la anul se vor mai face încă zece și că acesta este doar începutul", a menționat acesta.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Domokos Laszlo, a precizat că la instituția pe care o conduce nu s-a depus, deocamdată, nicio solicitare pentru înființarea acestui parc. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zetea
parc fotovoltaic