Unde va fi introdus hidrogen în rețelele de distribuție a gazelor naturale din România

Unde va fi introdus hidrogen în rețelele de distribuție a gazelor naturale din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2022

Operatorul de distribuție a gazelor naturale Delgaz Grid, parte a grupului E.ON, a anunțat că demarează luna aceasta un proiect pilot de testare a compatibilității și funcționării instalațiilor de utilizare și a componentelor sistemului de distribuție cu un amestec de gaze naturale și hidrogen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2022 - octombrie 2024 și urmărește să analizeze și să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ROBOR CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ROBOR

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să construiască și să pună în funcțiune până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, o rețea de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde. Un alt obiectiv asumat este darea în funcțiune, până în T4 2025, a unei capacități de electrolizoare de cel puțin 100 MW, cu un volum generat preconizat de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen din surse regenerabile.

″Scopul proiectului este atât de analiză a compatibilității și comportării elementelor rețelelor de distribuție selectate în proiectul pilot, respectiv a instalațiilor/aparatelor de utilizare aferente, la amestecul de GN-20% vol. H2, cât și de evaluare a posibilității de conversie a acestora la amestecul de GN–H2″, se arată într-un comunicat al Delgaz Grid.

ASF atenționează - Se sună la telefon de persoane care se recomandă „brokeri” cu sediul în state terțe și pe urmă dispar cu banii CITEȘTE ȘI ASF atenționează - Se sună la telefon de persoane care se recomandă „brokeri” cu sediul în state terțe și pe urmă dispar cu banii

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (conducte, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc) nu vor fi modificate pentru acest process, precizează companua.

″Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarea proiecte și pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii (inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere și a hranei). Noi credem că gazele verzi precum hidrogenul pot fi o parte integrantă a unei tranziții energetice sustenabile și de succes. De aceea, prin acest proiect dorim să demonstrăm valoarea rețelelor de distribuție ca infrastructură energetică cheie pentru o aprovizionare cu energie fără emisii de CO2″, a declarat Cristian Secoșan, directorul general al Delgaz Grid.

Cum și cu câte secunde poți afla înainte că vine cutremurul. Institutul pentru Fizica Pământului explică CITEȘTE ȘI Cum și cu câte secunde poți afla înainte că vine cutremurul. Institutul pentru Fizica Pământului explică

Proiectul se va desfășura în două etape. În prima etapă, compania va efectua testări în poligonul propriu de instruiri de la Mediaș. Vor fi testate etanșeitatea diverselor componente ale rețelei, combustia și alți parametri ai diferitelor tipuri de aparate de utilizare a gazelor naturale, respectiv centrale termice, convectoare, aragaz etc., de la diferiți producători. Va fi, totodată, analizată comportarea la amestecul de GN-H2 a tronsoanelor de rețea din oțel și polietilenă din poligon.

Etapa a doua are două faze și se va desfășura pe tronsoane de rețea din oțel și polietilenă, selectate pentru acest proiect, la care sunt racordați clienți.

Profitul net al Raiffeisen Bank crește cu 43%, la 920 milioane lei, după primele 9 luni CITEȘTE ȘI Profitul net al Raiffeisen Bank crește cu 43%, la 920 milioane lei, după primele 9 luni

Într-o primă fază, se vor realiza teste privind etanșeitatea, combustia etc. pe instalațiile și aparatele de utilizare existente la clienții racordați la aceste rețele. În această fază nu se va injecta hidrogen în rețelele de distribuție selectate.

În faza a doua se vor realiza teste cu amestec (GN – 20% vol. H2) pentru a analiza comportamentul atât al elementelor de rețea selectate, cât și pe instalațiile și aparatele de utilizare ale consumatorilor.Va fi asigurată, în prealabil, informarea clienților și obținerea acceptului acestora pentru realizarea testelor pe instalațiile/aparatele de utilizare din proprietate.

TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l

″Pe lângă energia electrică regenerabilă, importanța hidrogenului pentru viitorul sistem energetic fără carbon este din ce în ce mai mare. Prin urmare, este important să trecem de la teorie la practică și în România. Este exact ceea ce dorim să facem în acest proiect pilot″, a adăugat dr. Cristian Călin, coordonatorul proiectului.

Delgaz Grid va beneficia de suportul experților E.ON din Germania, unde au fost desfășurate numeroase astfel de proiecte. Compania își manifestă dorința de a colabora în cadrul acestui proiect cu instituțiile cu atribuții în domeniu și organizațiile interesate, care pot să contribuie cu expertiză și know-how.

EXCLUSIV Fondurile de pensii din România și-au redus expunerea pe obligațiunile emise de o bancă din Rusia. O parte din titluri a ajuns la maturitate, banii au fost virați în conturi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondurile de pensii din România și-au redus expunerea pe obligațiunile emise de o bancă din Rusia. O parte din titluri a ajuns la maturitate, banii au fost virați în conturi

Rezultatele proiectului pilot vor fi puse la dispoziția instituțiilor abilitate și a altor părți interesate din România, pentru elaborarea de reglementări tehnice preliminare, pentru conversia rețelelor existente la amestecuri GN-H2/H2 pur, respectiv pentru construirea de rețele de distribuție noi – „H2 ready”, având la bază rezultatele proiectelor pilot și reglementările preliminare din Europa și România.

Delgaz operează rețele de distribuție în județele Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze cu hidrogen
amestec gaze hidrogen
delgaz grid
subventii hidrogen pnrr