Germania își va activa scutul tarifar împotriva creșterii prețului energiei, în pofida protestelor europene

Germania își va activa scutul tarifar împotriva creșterii prețului energiei, în pofida protestelor europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2022

Ajutorul masiv promis de cancelarul german Olaf Scholz companiilor și gospodăriilor va fi implementat începând cu 1 ianuarie 2023 pentru a combate inflația provocată de creșterea costurilor energetice, măsură criticată de partenerii europeni ai Germaniei, care consideră că acest ajutor distorsionează concurența în interiorul UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

''Este important pentru noi toți să găsim mijloacele de a diminua povara asupra cetățenilor (...), companiilor mici și mari, astfel încât să traversăm împreună această perioadă'', a declarat Scholz în urma unei consultări cu responsabilii regionali, transmite AFP.

EXCLUSIV Fondurile de pensii din România și-au redus expunerea pe obligațiunile emise de o bancă din Rusia. O parte din titluri a ajuns la maturitate, banii au fost virați în conturi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondurile de pensii din România și-au redus expunerea pe obligațiunile emise de o bancă din Rusia. O parte din titluri a ajuns la maturitate, banii au fost virați în conturi

Plafonarea prețurilor la gaze și electricitate a fost concepută ''pentru ca cetățenii să nu fie preocupați de facturile lor'', în timp ce rata inflației a depășit 10% în Germania, scrie Agerpres.

Acesta ajutor este componenta principală a unui plan de 200 de miliarde de euro anunțat în septembrie de guvernul de la Berlin, plan care a iritat mai mulți parteneri europeni ai Germaniei, ce au acuzat-o că-și urmărește doar propriul interes.

În replică, Berlinul afirmă că măsurile sale sunt oarecum similare cu alte planuri de ajutor adoptate în rândul statelor UE, mai ales de către Franța.

Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea de la 1 ianuarie a prețului gazului pentru 25.000 de mari companii, școli și spitale, iar de la 1 martie de asemenea pentru gospodării și IMM-uri, precum și subvenționarea de către stat a 80% din consumul gospodăriilor, pentru diferența de 20% urmând ca gazul să fie plătit la prețul pieței.

Prima economie a Uniunii Europene, bazată pe industrie și exporturi, riscă să-și vadă întregi sectoare productive asfixiate de creșterea prețurilor, iar companiile care dispun de mijloacele necesare ar putea fi tentate să-și delocalizeze producția în afara Germaniei, situații pe care guvernul de la Berlin încearcă să le prevină prin acest plan masiv de ajutor.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
energie
pret