Ungurii vor gazele din Marea Neagră. Ministrul lor de Externe, Peter Szijjarto, va fi prezent mâine la București la o conferință pe tema gazelor

Ungurii vor gazele din Marea Neagră. Ministrul lor de Externe, Peter Szijjarto, va fi prezent mâine la București la o conferință pe tema gazelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2023

Ungurii nu au renunțat la ideea de a cumpăra gazele pe care OMV Petrom și Romgaz la vor extrage începând cu anul 2027 din uriașul zăcământ Neptun Deep din partea românească a Mării Negre. Ministrul român al Energiei, Sebastrian Burduja, a arătat că până atunci România trebuie să-și dezvolte industria, pentru a folosi în țară aceste gaze și a exporta mai degrabă produse cu valoare adăugată mare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, va fi prezent mâine la București la cea de-a doua zi a conferinței Romanian International Gas Conference, care reunește importante companii din sector, dar și oficiali din mai multe țări din regiune, scrie Hotnews.ro.

CONFIRMARE Milionarul britanic Dinesh Dhamija intră în energia regenerabilă din România cu o investiție de 745 milioane lei într-un parc fotovoltaic în Giurgiu CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Milionarul britanic Dinesh Dhamija intră în energia regenerabilă din România cu o investiție de 745 milioane lei într-un parc fotovoltaic în Giurgiu

Noi avem gaz, iar dânșii nu au, a spus ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, întrebat ce va discuta cu oficialul din Ungaria.

"Pe noi ne interesează ca țară să fim hub energetic și suntem, avem toate argumentele: surse hidro, peste 33% din mixul de producție, avem programul nuclear, 20% în prezent și încă două reactoare de mari dimensiuni plus reactoarele modulare de mici dimensiuni, avem offshore wind, pregătim legislația, avem gaz și dânșii nu au. Deci ne interesează ca într-o anumită perspectivă de timp să fim furnizori de securitate și stabilitate și normalitate în regiune pentru vecinii noștri", a susținut Burduja.

Burduja a arătat că, pentru ca gazele să rămână în România, este nevoie de dezvoltarea industriei care să consume aceste gaze.

"Dacă România va avea rezerve disponibile de gaz și dacă le va putea valorifica în industrie, asta ar fi prioritatea zero. Putem transforma gazul în energie electrică, aceasta este prioritatea zero, și avem proiectul de 1.700 MW de la Mintia, de exemplu, care asta va urma să facă, să transforme gaz în energie electrică, pe care România va putea să o exporte, la o valoare adăugată mai mare decât exportul de gaz.

Dar putem folosi acest gaz pentru industria de îngrășăminte chimice, pentru agricultură și mai ales în industria farma, care este mare consumatoare de gaz și unde România are un deficit comercial major. Aceasta ar fi prioritatea mea, nu ca ministru al Energiei, ci ca român. Guvernul României trebuie să se gândească la anul 2027 ca la un orizont de timp în care industria care are nevoie de acest gaz să fie mult de dezvoltată", a precizat Burduja.

TABEL Scădere la prețul benzinei, care a devenit cu 75 de bani/l mai ieftină decât motorina CITEȘTE ȘI TABEL Scădere la prețul benzinei, care a devenit cu 75 de bani/l mai ieftină decât motorina

Ungurii și-au arătat și în trecut interesul pentru a importa gazele din Marea Neagră românească.

Unul dintre cele mai memorabile episoade este o conferință de presă organizată în urmă cu cinci ani de compania națională de petrol și gaze din Ungaria, FGSZ, la București, unde șefii companiei au făcut declarații ironice cu privire la lipsa de strategie a României.

"Nu aveți petrochimie, nu puteți folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceți cu gazul? Îl ardeți, faceți un foc mare?", a spus Kristof Terhes, președintele FGSZ.

viewscnt
Afla mai multe despre
peter szijjarto
gaze