Unii văd totuși profit: O mină de mangan de lângă Vatra Dornei, băgată în faliment de stat, dar cumpărată de o companie slovacă pentru sub 1 milion de euro. Cumpărătorul spune că și-a asigurat acum mangan pe minimum 20 de ani

Unii văd totuși profit: O mină de mangan de lângă Vatra Dornei, băgată în faliment de stat, dar cumpărată de o companie slovacă pentru sub 1 milion de euro. Cumpărătorul spune că și-a asigurat acum mangan pe minimum 20 de ani
scris 23 mar 2018

Producătorul slovac de feroaliaje OFZ a cumpărat o mină de mangan de lângă Vatra Dornei pentru mai puțin de 1 milion de euro. Potrivit companiei slovace, mina risca falimentul, iar cumpărarea acesteia va asigura obținerea de mangan pentru minimum 20 de ani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

OFZ produce feroaliaje, aliajele care conțin mangan având cea mai mare pondere pentru companie. După finalizarea achiziției, manganul de la Vatra Dornei va acoperi circa o cincime din consumul OFZ.

Potrivit slovacilor, mina este o "sursă stabilă" de mangan pentru companie, iar cumpărarea acesteia va permite OFZ să realizeze, anual, economii de jumătate de milion de euro. 

Startup-ul românesc Ebriza, pentru digitalizarea gestiunii afacerilor, primește o finanțare de 300.000 euro. Compania este evaluată la 1,5 milioane euro CITEȘTE ȘI Startup-ul românesc Ebriza, pentru digitalizarea gestiunii afacerilor, primește o finanțare de 300.000 euro. Compania este evaluată la 1,5 milioane euro

"Scopul nostru este acela de a deveni mai independenți, ceea ce înseamnă să controlăm întregul proces de producție, de la extragerea materiilor prime până la produsul finit", explică Branislav Klocok, director operațional OFZ.

Potrivit lui Klocok, prețul este "sub 1 milion de euro", pe considerentul că mina riscă falimentul, iar OFZ a rămas acum singurul său client.

Nu este indicat ce mină face obiectul tranzacției, dar în aceeași zonă există și compania Minbucovina, intrată în faliment în vara anului 2008, în condițiile în care avea circa 1.300 de angajați și 32 active. Compania a intrat mai întâi în insolvență la cererea statului, pentru recuperarea unei datorii de 1,4 milioane euro, reprezentând un ajutor de stat în cazul căruia Consiliul Concurenței a decis că trebuie returnat în decembrie 2007, neavând aprobarea Comisiei Europene pentru a fi acordat.

Ulterior, compania minieră a fost băgată în faliment cu argumentul că datoriile societății erau mult mai mari decât capitalul social. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mina
vatra dornei
ofz
feroaliaje
aliaje
fier
mangna
slovaci