Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului

Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2022

Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat doi diplomați UE, după discuțiile dintre Comisia Europeană și statele membre ale UE purtate în weekend, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei de acum peste două luni, pe care Moscova o numește o operațiune militară specială, scrie News.ro.

FOTO Marea Britanie, acuzată de un realizator TV pro-Putin că a furat de la ruși rețeta culinară \ CITEȘTE ȘI FOTO Marea Britanie, acuzată de un realizator TV pro-Putin că a furat de la ruși rețeta culinară "fish&chips"

Este așteptat ca pachetul să vizeze petrolul rusesc, băncile din Rusia și Belarus, precum și mai multe persoane și companii.

Comisia, care coordonează răspunsul UE, a purtat discuții cu grupuri mici de țări ale UE și va urmări să-și consolideze planul de sancțiuni în timp util pentru o întâlnire a ambasadorilor UE care va avea loc miercuri, la Bruxelles.

Miniștrii energiei din UE urmează să se întâlnească luni, în capitala Belgiei, pentru a discuta această problemă.

Diplomații UE au spus că unele țări din UE vor reuși să înceteze utilizarea petrolului rusesc înainte de sfârșitul anului 2022, dar altele, în special membrii mai sudici, sunt îngrijorați de impactul asupra prețurilor.

Germania, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare să fie dispusă să accepte termenul limită de la sfârșitul anului 2022, au spus diplomații, dar țări precum Austria, Ungaria, Italia și Slovacia au rezerve.

Un consilier al cancelarului Olaf Scholz a declarat că Germania sprijină o interdicție a UE asupra importurilor de petrol rusesc, dar are nevoie de câteva luni pentru a asigura alternative.

”Solicităm o perioadă considerată de încetinire”, a spus Joerg Kukies, citat de Financial Times.

”Vrem să nu mai cumpărăm petrol rusesc, dar avem nevoie de puțin timp pentru a ne asigura că putem introduce alte surse de petrol în țara noastră”.

Kukies a spus că Germania dorește să se asigure că o rafinărie din Schwedt, nord-estul Germaniei, operată de compania petrolieră de stat rusă Rosneft, poate fi aprovizionată cu petrol non-rus adus de cisterne la Rostock, pe Marea Baltică.

El a declarat pentru Financial Times că, pentru a permite acest lucru, portul Rostock ar trebui să fie adâncit și să se lucreze la conducta care îl leagă de Schwedt.

Unele țări din UE au propus să opteze pentru un plafon la prețul pe care sunt dispuși să-l plătească pentru petrolul rusesc. Cu toate acestea, aceste țări ar fi nevoite să plătească prețuri mai mari pentru aprovizionarea din altă parte.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
petrol
rusia