Exporturile Gazprom spre Europa au scăzut cu un sfert pe măsură ce cumpărătorii s-au îndreptat spre piața spot

Exporturile Gazprom spre Europa au scăzut cu un sfert pe măsură ce cumpărătorii s-au îndreptat spre piața spot
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2022

Grupul rus Gazprom a raportat duminică o scădere cu 26,9% a livrărilor de gaze către țările non-CIS, în perioada ianuarie-aprilie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe măsură ce clienții s-au îndreptat spre livrările mai ieftine de pe piața spot, în contextul evoluțiilor meteo favorabile și a afluxului de gaze lichefiate, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele patru luni ale acestui an, Gazprom a livrat către țările din afara Comunității Statelor Independente, adică Turcia și majoritatea țărilor din Europa, o cantitate de 50,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 18,4 miliarde metri cubi mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. În paralel, Gazprom a informat că în perioada ianuarie-aprilie 2022 livrările sale de gaze spre China via conducta "Power of Siberia" au crescut cu aproape 60% în ritm anual, fără a oferi cifre exacte privind volumul livrărilor.

România, sub asaltul hackerilor. STS a blocat în weekend mii de atacuri cibernetice CITEȘTE ȘI România, sub asaltul hackerilor. STS a blocat în weekend mii de atacuri cibernetice

"Gazprom continuă să furnizeze gaze în conformitate cu solicitările consumatorilor și în termenii obligațiilor contractuale", a informat compania controlată de statul rus.

În ultimele luni Europa a important cantități record de gaze lichefiate la prețuri reduse, pe fondul cererii limitate din Asia, în contextul în care vrea să își reducă dependența de gazele naturale livrate prin conductă de Rusia. Aceasta, precum și cererea redusă pentru încălzire grație evoluțiilor meteo favorabile, a permis ca clienților Gazprom să rezerve cantități mai mici decât cele prevăzute în contracte și să se îndrepte spre ofertele mai atractive de pe piața spot.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale rusia
importuri gaze rusia
dependenta gaze gazprom