Uniunea Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie

Uniunea Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2021

Comisia Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie și să redistribuie profiturile rezultate de pe urma creșterii prețurilor către cei mai defavorizați, grație diferitelor instrumente care le stau la dispoziție, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

"Toate statele vor beneficia de această situație pentru că sunt multe taxe pe energie", a declarat Thierry Breton pentru postul de radio France Inter, adăugând că Bruxelles-ul va "stimula fiecare stat să reducă aceste taxe pentru a le redistribui celor mai defavorizați", scrie Agerpres.

Scumpirea energiei: USR propune reducerea TVA, scutirea populației de certificate verzi, credit fiscal pentru companii și subvenționarea achizițiilor de gaze ale CET-urilor CITEȘTE ȘI Scumpirea energiei: USR propune reducerea TVA, scutirea populației de certificate verzi, credit fiscal pentru companii și subvenționarea achizițiilor de gaze ale CET-urilor

Comisia Europeană ar urma să prezinte miercuri un set de măsuri temporare destinate să ajute țările membre să facă față creșterii explozive a prețurilor la energie, însă abia la următorul summit al șefilor de stat și de guvern din UE, programat a avea loc în perioada 21-22 octombrie, vor fi discutate posibile soluții pe termen lung.

Spania, Franța, Cehia, Grecia și România solicită o "abordare comună" la nivel european. Autoritățile de la Paris ar dori o revizuire de amploare a pieței de electricitate, în special a modului de stabilire a prețurilor, pe care îl consideră mult prea dependent de cotațiile combustibililor fosili, în timp ce autoritățile de la Madrid propun varianta achizițiilor în comun de gaze naturale.

Potrivit comisarului Thierry Breton, trebuie să ne așteptăm la "șase luni de tensiuni" și să punem în practică instrumentele care să permită unui număr de aproximativ 36 de milioane de gospodării europene defavorizate să "traverseze această perioadă dificilă".

"Dispunem de o gamă de instrumente care va fi pusă la dispoziția fiecărui stat și le vom stimula să le utilizeze", a adăugat Thierry Breton.

Evocând măsurile introduse deja de o serie de guverne, reduceri de taxe, vouchere pentru energie, ajutoare țintite pentru cei mai defavorizați sau înghețarea prețurilor, comisarul pentru piața internă a indicat că Executivul comunitar va da statelor membre "posibilitatea de a reduce și TVA", așa cum unele state au anunțat deja.

În paralel, Thierry Breton a reamintit importanța existenței unei piețe comune de electricitate și a interconectării rețelelor europene dar a subliniat că acum este necesar ca toate țările membre să lucreze împreună pentru a avea un mix energetic care să permită combaterea volatilității prețurilor, care se datorează parțial ponderii în creștere a energiilor regenerabile, cum este energia eoliană.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
taxe