Veste bună pentru guvern: începând de astăzi se distribuie dividendele Romgaz. Statul va încasa 1,35 miliarde lei

Veste bună pentru guvern: începând de astăzi se distribuie dividendele Romgaz. Statul va încasa 1,35 miliarde lei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 iul 2018

Începând cu ziua de vineri, Depozitarul Central va distribui dividende acționarilor Romgaz, companie la care statul român este acționar principal, cu 70%. Vestea este una extrem de bună pentru fluxul de numerar al guvernului, acesta urmând a încasa dividende în valoare de aproximativ 1,35 miliarde de lei de la compania producătoare de gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Vor fi distribuite acționarilor atât dividendele aferente anului 2017 precum și cele din rezultatul reportat. Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 4,99 lei.

Potrivit Depozitarului Central, dividendele Romgaz vor fi distribuite în perioada 27.07.2018 – 27.07.2021.

Romgaz și-a majorat importul de gaze, plătind o sumă de 3 ori mai ridicată decât estimase inițial în bugetul pe 2018 CITEȘTE ȘI Romgaz și-a majorat importul de gaze, plătind o sumă de 3 ori mai ridicată decât estimase inițial în bugetul pe 2018

“Acționarii care sunt clienți ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare și registru al Depozitarului Central își pot încasa dividendele prin intermediul acestuia. Pentru acționarii care nu au cont deschis la un participant al sistemului RoClear, plata se face fie prin transfer bancar, în baza solicitărilor transmise de acționari, fie în numerar, la ghișeele bancare ale BRD-GSG S.A. din întreaga țară”, precizează Depozitarul Central.

Dividendele Romgaz sunt atât de mari ca urmare a deciziei Consiliului de Administrație de a distribui și dividendele din rezultatul reportat, dar și a celei de a distribui nu mai puțin de 90% din profit ca dividende, la solicitarea guvernului român.

Efectul prețului de referință de pe bursa austriacă: statul va încasa cu 35% mai puțini bani de la Romgaz în 2018, deși compania va achita impozite pe producție mai mari cu 19% CITEȘTE ȘI Efectul prețului de referință de pe bursa austriacă: statul va încasa cu 35% mai puțini bani de la Romgaz în 2018, deși compania va achita impozite pe producție mai mari cu 19%

Pentru acest an, Romgaz estimează că anul viitor va distribui statului român dividende cu aproape un miliard de lei mai reduse, de doar 400 de milioane de lei, aferente unei cote de 50% din profit, la care sunt obligați printr-o lege adoptată de actuala coaliție de guvernământ.

Potrivit datelor din bugetul revizuit al companiei, chiar dacă ar aplica aceeași cotă de 90% din profit, ca în 2017, statul român n-ar încasa anul viitor decât 720 milioane lei dividende.

Romgaz a realizat în primul trimestru al anului un profit net de 501,2 milioane lei, cu 10,6% în scădere față de rezultatul net din perioada similară a anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a coborât ușor, cu 1%, până la 1,48 miliarde lei, comparativ cu primele trei luni din 2017.

Producția de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al acestui an a fost de 1,36 miliarde metri cubi, cu 2,3% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului precedent. La data de 31 martie 2018 societatea înregistra un număr de 6.157 de angajați.

Începând din 2013, acțiunile societății sunt tranzacționate pe piața reglementată administrată de BVB (Bursa de Valori București), sub simbolul SNG, și pe piața principală pentru instrumente financiare listate a LSE (London Stock Exchange), sub formă de Certificate Globale de Depozit (Global Deposit Rights – GDR) emise de The Bank of New York Mellon, sub simbolul SNGR.

Romgaz are o capitalizare de 12,25 miliarde lei. Acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
romgaz
guvern