VIDEO Ciucă și Ciolacu confirmă datele ascunse de Guvern și dezvăluite de Profit.ro și se explică: Nu există riscul ca România să rămână fără energie, dar Guvernul va analiza și un ”scenariu negru”

VIDEO Ciucă și Ciolacu confirmă datele ascunse de Guvern și dezvăluite de Profit.ro și se explică: Nu există riscul ca România să rămână fără energie, dar Guvernul va analiza și un ”scenariu negru”

Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2022

Premierul Nicioale Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, liderii coaliției de guvernare, au confirmat datele prezentate de Profit.ro, cu mult înainte pe Profit Insider, cu privire la posibilitatea unui deficit de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, asigurând în același timp că nu există riscul ca țara să rămână fără energie. Premierul Ciucă a completat însă spunând că Guvernul va analiza și cele mai negre ipoteze și scenarii, pentru a se asigura că cetățenii nu rămân fără energie la iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

”România nu rămâne fără energie”, a afirmat Ciolacu.

Affidea România a achiziționat Centrul Medsan din Cluj-Napoca, Miliardarul Bertarelli a vândut business-ul Affidea către belgieni CITEȘTE ȘI Affidea România a achiziționat Centrul Medsan din Cluj-Napoca, Miliardarul Bertarelli a vândut business-ul Affidea către belgieni

Premierul Ciucă a susținut această afirmație, arătând și că Guvernul a aprobat programul de iarnă.

”Odată aprobat acest plan, am stabilit ca săptămâna viitoare să avem și întâlnirea cu comandamentul de iarnă. Ceea ce vreau să subliniez este că pentru prima dată la începutul lunii septembrie avem acest plan, el de regulă se întocmea în noiembrie și reușim astfel să avem o perioadă de timp în care să analizăm toate ipotezele care pot să afecteze sistemul energetic românesc și împreună cu cei care au participat la întocmirea planului să identificăm și soluțiile astfel încât în România să nu rămână fără energie”, a spus Ciucă.

Șeful Excutivului a arătat însă că vor fi analizate toate ipotezele, inclusiv un scenariu negru, tocmai pentru a se asigura energia pentru populație. 

Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca țara noastră să rămână fără energie. Sigur, trebuie să fim pregătiți, sigur că da, trebuie să avem ipoteze și scenarii, inclusiv un scenariu negru, în care neprevăzutul poate să să se întâmple și atunci la comandamentul de săptămâna viitoare tocmai aceste ipoteze și scenarii le vom discuta și vom stabili ce avem de făcut. Există, de asemene,a o punere în aplicare a unui sistem gradual de măsuri care au ca prim obiectiv să menținem aprovizionarea cu energie electrică a cetățenilor”, a mai precizat premierul.

Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator CITEȘTE ȘI Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator

Profit.ro a anunțat că Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, în consecință și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve, va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat elaborat de instituție, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist.

DEN recomandă autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări, în ″situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.

Documentul a fost deja semnat de autorități.

În document scrie că, potrivit DEN, la vârf de sarcină, producția de energie a României în iarna care vine va fi, în scenariul moderat, de numai 7.940 MW, cu rezervă de 550 MW, față de 9.320 MW (cu rezervă de 920 MW) în sezonul rece trecut. În scenariul pesimist, producția în sezonul rece actual este estimată la 6.010 MW (rezervă de 550 MW), față de 8.170 MW (rezervă de 820 MW) în iarna trecută.

″În scenariul pesimist, la vârful de seară se înregistrează un deficit de producție de aproximatvi 3.490 MW, 550 MW putând fi acoperiți prin mobilizarea integrală a rezervelor din sistem, iar diferența neacoperită fiind de 2.940 MW″, se arată în act. Înainte de iarna trecută, deficitul neacoperit era estimat la numai 1.010 MW.

Parlamentarii se întrec să propună zile libere, invocând sărbători religioase. Încă o zi liberă pregătită pentru români CITEȘTE ȘI Parlamentarii se întrec să propună zile libere, invocând sărbători religioase. Încă o zi liberă pregătită pentru români

În aceste condiții, nu este exclus să fie nevoie ca alte sisteme energetice naționale din Europa să intervină în sprijinul României, inclusiv prin punerea în funcțiune a unor centrale sau prin reducerea alimentării unor mari consumatori.

Scenariul pesimist include și insuficiența gazelor naturale, luându-se în calcul funcționarea centralei Brazi a OMV Petrom la numai jumătate din capacitate (420 MW). De altfel, în document se atrage atenția că insuficiența gazelor poate duce la indisponibilizarea mai multor producători majori care utilizează acest combustibil.

DEN cere și creșterea volumului de energie contractată pe piețele la termen de la producători de către furnizori pentru alimentarea consumatortilor finali și, implicit, reducerea cantităților cumpărate pe piața spot a zilei următoare (PZU), practic pentru diminuarea exporturilor de energie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
ciuca
criza energetica
incalzire cu lemne
scumpire energie
criza gazelor
rationalizare consum energie gaze