VIDEO INTERVIU PROFIT NEWS Șeful Consiliului Concurenței: Profitul foarte mare la Hidroelectrica și Nuclearelectrica nu se datorează conducerii lor, Să luăm profitul suplimentar și să-l folosim ca să sprijinim consumatorii!

VIDEO INTERVIU PROFIT NEWS Șeful Consiliului Concurenței: Profitul foarte mare la Hidroelectrica și Nuclearelectrica nu se datorează conducerii lor, Să luăm profitul suplimentar și să-l folosim ca să sprijinim consumatorii!
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2021

Profitul foarte mare pe care l-au realizat în acest an companiile de stat Hidroelectrica și Nuclearelectrica nu se datorează conducerii lor, ci faptului că a costat mai mult cărbunele, spune președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-un interviu pentru Profit News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Guvernul ar trebui să ia bani din acest profit ca să ajute populația să achite facturile foarte mari la electricitate și gaze, adaugă șeful Consiliului Concurenței, apreciind totodată că prețul gazelor va reveni după această iarnă la nivelul din 2019 și nu va mai fi nevoie de măsuri excepționale. În cazul energiei electrice, va trebui însă să ne obișnuim cu prețurile mari, subliniază acesta.

Interviu realizat de Alina Manolache - VIDEO mai jos

PSD a depus un proiect de lege de compensare a scumpirilor la energie, gaze și combustibil pentru IMM-uri, după cel de plafonare a prețurilor pentru populație CITEȘTE ȘI PSD a depus un proiect de lege de compensare a scumpirilor la energie, gaze și combustibil pentru IMM-uri, după cel de plafonare a prețurilor pentru populație

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Reporter: Cum se explică această creștere mare și bruscă a prețurilor energiei și gazelor?

Bogdan Chirițoiu: Electricitatea  e o marfă, gazul e o marfă, benzina e o marfă. Ele au același preț în piață. Prețul e dat de costul celui mai scump. Atât timp cât avem nevoie de cărbune, chiar dacă cărbunele este numai 20%. Și o să spună cineva: „Da, domnule, bun, s-a scumpit la cărbune, dar ăla e numai 20%. Nu s-a scumpit la Hidro, nu s-a scumpit la Nuclearelectrica, nu s-a scumpit la regenerabile, pe ei nu îi costă nimic vântul ăla, de ce scumpesc și la ăștia?” Și adevărul, greu de acceptat, e că prețul e nomal, așa funcționează o piață. Prețul de echilibru va fi dat de costul celui mai scump. Cât timp avem nevoie de cărbune, care e din ce în ce mai scump din cauza taxei pe CO2, atunci tot prețul în piață va fi mare. Cred eu că vor rămâne prețurile astea mari, cât timp avem nevoie de cărbune. 

Reporter: Așadar, estimați că 4-5 ani de aici încolo vom asista la prețuri mari sau chiar la o creștere a prețurilor?  

Bogdan Chirițoiu: Cred că prețurile vor rămâne mari pentru că și noi avem nevoie de cărbune și mai sunt câteva țări care au nevoie de cărbune. Și Spania, și Polonia, și Germania. Deci, până când cărbunele nu dispare sau se reduce foarte mult în aceste țări, până atunci va rămâne prețul mare al electricității. La gaze, problema e că Rusia, care e cea mai mare sursă de import pentru UE, livrează mai puțin decât livra în anii trecuți. Asta se crede că e un fenomen temporar și că livrările din Rusia vor crește și atunci prețul gazelor o să-și revină spre nivelul prețului din anii anteriori. Să nu ne tot comparăm cu 2020. 2020 a fost un an în care economia nu mergea în toată Europa. Industria nu consuma nici gaz, nici curent electric. Numai casnicii consumau. Evident că atunci prețul a fost mult mai mic. Nu trebuie să ne frapeze creșterea în 2021 față de 2020. 

„ Mă frapează creșterea de preț față de 2019. Referința pentru mine trebuie să fie un an normal.”

VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) la Ora de Profit.ro: Peste jumătate dintre consumatorii de electricitate și 90% dintre cei de gaze vor avea facturi compensate. Soluția pe termen mediu și lung la actuala explozie a prețurilor CITEȘTE ȘI VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) la Ora de Profit.ro: Peste jumătate dintre consumatorii de electricitate și 90% dintre cei de gaze vor avea facturi compensate. Soluția pe termen mediu și lung la actuala explozie a prețurilor

Reporter: De ce vă frapează, este ceva anormal în creșterea aceasta? 

Bogdan Chirițoiu: Da, mă așteptam, după pandemie, să revenim la 2019. Suntem peste 2019, parte pentru că economia își revine și la noi și în restul lumii repede. Doi, în Europa avem aceste probleme. Pe parte de gaz, avem livrările mai mici ale Rusiei și, pe partea de electricitate, avem politica de mediu a UE, care face să crească prețul certificatelor, deci face mai mare taxa pe poluare. 

Reporter: Cum se explică profiturile foarte mari ale Hidroelectrica și Nuclearelectrica? 

Bogdan Chirițoiu: Într-adevăr, liberalizarea permite profituri mai mari pentru Hidroelectrica și Nuclearelectrica, pentru că ele erau obligate înainte să vândă sub prețul pieței pentru casnici. Acuma, ele nu mai vând sub prețul pieței. Da, vând și ele la prețul bursei. Și atunci, într-adevăr, ele fac profituri, înainte nu prea făceau profit. Cărbunele e cam pe zero, nu face profit. Toți ceilalți, care sunt mai ieftini decât cărbunele, acum fac profituri foarte mari. 

„Ne bucurăm să facă lumea profit, nu e nimic rău să faci profit, dar e un profit care nu e meritul muncii tale.” 

Bogdan Chirițoiu: Adică nu s-a întâmplat nimic la Nuclear, cu tot respectul pentru șefii de la Nuclear și de la Hidroelectrica. Tot respectul, pentru că îi cunosc pe amândoi. Dar creșterea asta, față de anul trecut, nu este rezultatul muncii lor, oricât de merituoasă este ea. Repet, nu e nicio critică în ceea ce spun și nimic ironic, dar e rezultatul faptului că a devenit cărbunele mai scump decât era. 

„Să luăm acest profit suplimentar și să-l folosim ca să sprijinim consumatorii care sunt afectați de această creștere a prețurilor.” 

Bogdan Chirițoiu: Într-un fel, mișcăm banii așa între noi. Noi importăm 20% din gaz și 10% din curentul electric. Prețurile astea mai mari, în mare măsură, ajung în profituri la niște firme ale statului. Și atunci statul, într-o formă sau alta, va lua acești bani suplimentari și îi va folosi ca să compenseze consumatorii mai vulnerabili. Această creștere a luat lumea prin surprindere, până la anul ne mai obișnuim.  

Reporter: Credeți că guvernanții vor fi obligați să mențină acest ajutor extins și în următorii ani? Ne spuneați că la un moment dat ne vom obișnui cu prețurile. Dar dacă nu vor putea oamenii să le susțină, ce se va întâmpla? 

Bogdan Chirițoiu: Am zis să ne obișnuim că ele există, că astea sunt. A ne obișnui cu prețurile nu înseamnă că cei care sunt mai săraci vor plăti mult. Una e să spui că prețurile acestea sunt în neregulă și eu spun: „Nu, prețurile pe bursă acestea sunt.” 

VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) avertizează la Ora de Profit.ro: Sfătuim consumatorii să-și citească singuri contoarele, altfel pot veni facturi uriașe. Peste 12.000 reclamații CITEȘTE ȘI VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) avertizează la Ora de Profit.ro: Sfătuim consumatorii să-și citească singuri contoarele, altfel pot veni facturi uriașe. Peste 12.000 reclamații

Noi nu suntem niște victime. Nu suntem în Miorița acum, vine soarta peste noi și nu avem ce să facem. Avem ce să facem.” 

Bogdan Chirițoiu: Da, cei care sunt mai vulnerabili vor fi ajutați. Există măsuri. Dar măsura nu e să schimb prețul de pe piață, pentru că nu e bun prețul de pe piață. Ci spunem: „Da, acceptăm, ăla e prețul pe pe piață!” Și avem fonduri, pentru că avem profiturile astea excepționale, suplimentare, ca să-i sprijinim pe cei pentru care este o povară foarte mare această creștere la electricitate și la gaze. 

Reporter: Credeți că sprijinul acesta extins trebuie acordat ani de zile de aici încolo? 

Bogdan Chirițoiu: Nu știu să vă spun, ne uităm ce fac și alte țări, vedem cum evoluează piața. 

„Așteptarea mea este că prețul gazelor va scădea spre nivelul lui 2019 și că nu va fi nevoie să continuăm măsurile excepționale din această iarnă.”  

Reporter: Ați sesizat în această perioadă abuzuri din partea furnizorilor, mă refer și la energie și la gaze? 

Bogdan Chirițoiu: La gaze, da. La gaze am aplicat sancțiuni, dar legate de costurile branșamentelor, conectărilor la rețea. Pe zona asta am dat. Practic, toți furnizorii importanți de gaze din țară au fost amendați, unii anul trecut, unii anul ăsta. 

„La electricitate, avem plângeri privind blocarea migrației de la furnizorul tradițional spre companii noi. Am deschis investigație în acest an și vedem dacă reclamația asta se confirmă.” 

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan chiritoiu
hidroelectrica