Analiști: Prețurile metalelor prețioase au stins niveluri record în acest an, iar tendința ar putea continua

Analiști: Prețurile metalelor prețioase au stins niveluri record în acest an, iar tendința ar putea continua
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Prețurile aurului, argintului și platinei au avut mare succes în acest an, iar analiștii spun că prețurile metalelor prețioase ar putea continua să atingă noi recorduri în lunile următoare, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prețurile metalelor prețioase au consemnat o creștere majoră, după ce datele privind inflația din SUA, mai slabe decât erau așteptările, au sporit șasele de reduceri ale dobânzilor din partea Rezervei Federale, în viitorul apropiat, scrie News.ro.

Electrica semnează o înțelegere cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite CITEȘTE ȘI Electrica semnează o înțelegere cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite

Prețurile aurului s-au stabilit miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele peste trei săptămâniîn urma informațiilor referitoare la inflația din SUA, în timp ce argintul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar platina a urcat la un vârf de aproape un an.

Prețurile spot ale aurului s-au moderat ușor, pentru a se tranzacționa în jurul a 2.382 USD pe uncie, după ce au închis la cel mai înalt nivel din 19 aprilie în sesiunea precedentă. Metalul galben a înregistrat în mod repetat maxime istorice în ultimele săptămâni.

Între timp, prețurile spot ale argintului s-au tranzacționat în declin cu 0,5%, la aproximativ 29,54 USD pe uncie. Metalul prețios, uneori descris drept ”vărul mai sărac” al aurului, a atins pentru scurt timp 29,73 USD uncia, miercuri, pentru a înregistra cel mai ridicat nivel intraday din februarie 2021.

Prețurile platinei pentru livrarea în iulie s-au tranzacționat în urcare cu 0,7% joi, la 1.077 USD pe uncie, extinzând câștigurile după încheierea sesiunii de miercuri, fiind cu peste 2,4% mai mari.

CFR reintroduce ”Trenurile Soarelui”. 30 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării CITEȘTE ȘI CFR reintroduce ”Trenurile Soarelui”. 30 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării

Analiștii Saxo Bank au spus într-o notă de cercetare recentă că prețurile aurului ar putea testa în curând nivelul de 2.400 de dolari unci, argintul ar putea urca până la 30 de dolari, în timp ce platina are potențialul de a ajunge la 1.130 de dolari.

Separat, analiștii de la ROTH Capital Partners consideră că prețurile aurului și argintului vor crește și mai mult în următoarele luni.

Prețul aurului ”pare acum să se miște mai sus și să depășească ultimele maxime înregistrate în aprilie. Putem stabili un preț țintă de creștere tehnică la 2.600 USD”, a declarat JC O’Hara, strateg tehnic șef la ROTH Capital Partners, într-o notă de cercetare publicată duminică.

Pentru argint, O’Hara a spus că dacă prețurile pot depăși 30 de dolari, ”vor avea puțină rezistență până în zona de 35 de dolari/37 de dolari”.

”Abordare prudentă”

Aurul, care este de obicei considerat un activ ”de refugiu sigur” în vremuri de incertitudine financiară, a fost pe o pantă ascendentă de la sfârșitul anului 2022, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor și a unui dolar american relativ puternic.

Prețurile aurului, ca și argintul, tind să aibă o relație inversă cu ratele dobânzii. Un mediu cu rate ale dobânzilor mai ridicate afectează de obicei cererea de aur și argint, deoarece metalele prețioase nu plătesc dobândă, făcându-le mai puțin atractive în comparație cu investițiile care o fac, cum ar fi obligațiunile.

Cu toate acestea, nu toată lumea se așteaptă ca prețurile metalelor prețioase să crească din ce în ce mai puternic în lunile următoare.

Ewa Manthey, analist în materie de mărfuri la banca olandeză ING, a declarat într-o nota de cercetare publicată la începutul acestei luni că prețurile aurului ar putea scădea în acest trimestru ”pe măsură ce Fed își continuă abordarea prudentă și geopolitica fiind deja luată în considerare în prețul actual”.

Manthey a spus că ING se așteaptă ca prețul aurului să fie în medie de aproximativ 2.250 USD pe uncie în al doilea trimestru, cu o medie în 2024 de 2.218 USD.

Banca a spus anterior că prețurile aurului ar putea atinge un vârf la o medie de 2.300 de dolari în ultimele trei luni ale anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
pret