OMV Petrom derulează o nouă campanie de foraj, folosind o instalație automatizată de ultimă generație, deținută de Foraj Sonde Videle, a anunțat compania.
Campania se concentrează inițial pe mai multe zăcăminte din Oltenia, Muntenia și Moldova, cu planuri de a continua în cadrul portofoliului OMV Petrom. Obiectivul campaniei este de a contribui cu noi resurse din zăcăminte mature, îmbunătățind în același timp siguranța și eficiența operațiunilor de foraj. Până în prezent, două noi sonde de gaze au fost finalizate la timp și cu respectarea bugetului, cu eficiența crescută în comparație cu metodele tradiționale, precizează compania.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Noile tehnologii ne ajută să creștem eficiența producției din zăcămintele mature și contribuie la minimizarea impactului asupra mediului. Suntem foarte mândri, alături de colegii de la OMV și de partenerul nostru, Foraj Sonde Videle, să folosim una dintre cele mai eficiente energetic instalații de foraj onshore din lume", a declarat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitățile de Explorare și Producție, în comunicatul citat.
Instalația automată de foraj, fabricată în Olanda, este un produs al programului de digitalizare DigitUP al OMV.
"Automatizarea activității extractive reduce erorile umane, îmbunătățind în același timp eficiența și siguranța operațiunilor de foraj deoarece operatorii pot monitoriza și controla operațiunile de foraj de la distanță. Sistemul electric central de alimentare asigură o eficiență îmbunătățită a consumului de combustibil și o amprentă de carbon redusă. Instalația de foraj este concepută pentru a satisface cererea actuală pentru operațiuni mai rapide și mai flexibile - este o instalație extrem de mobilă, capabilă să se deplaseze rapid între mai multe sonde pe o platformă și între diferite locații. În timpul funcționării, sistemul colectează o cantitate mare de date despre procesul de foraj, care sunt analizate pentru a îmbunătăți eficiența producției și pentru a preveni dificultățile geologice, tehnice sau operaționale", se mai arată în comunicat.
Aplicabilitatea acestei noi tehnologii depășește operațiunile tradiționale de petrol și gaze, deoarece poate fi utilizată și în proiecte geotermale și de captare și stocare a carbonului, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI După Shell și ExxonMobil, Turcia a semnat un acord pe zece ani și cu TotalEnergies pentru aprovizionarea cu gaze lichefiateOMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețineau peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.