COVID nu moare, COVID se transformă: Eris și BA.2.86, două subvariante care stârnesc preocuparea experților

COVID nu moare, COVID se transformă: Eris și BA.2.86, două subvariante care stârnesc preocuparea experților
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 aug 2023

Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Controlul și Prevenirea bolilor din SUA (CDC) au anunțat că urmăresc o nouă variantă, BA.2.86, ce prezintă multiple mutații, a virusului care provoacă COVID-19. În același timp, o altă variantă, botezată Eris, începe să capete prevalență în rândul infectărilor din SUA și Europa și se constată aparent o creștere a spitalizărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În aceste condiții, este cazul să ne facem griji în legătură cu un nou val de Covid, la mai bine de trei ani și jumătate de la apariția acestei boli ce a adus la pandemie? Agenția Reuters prezintă succint ce se știe despre cele două noi subvariante ale tulpinii Omicron.

De la sfârșitul lunii iulie au fost detectate șase cazuri din infectare cu BA.2.86 în patru țări. Oamenii de știință sunt cu ochii pe această subvariantă, întrucât are 36 de mutații care o diferențiază de varianta XBB.1.5, dominantă în prezent, informează News.ro.

Un membru al grupului guvernamental de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie a ajuns consultant principal al Moderna CITEȘTE ȘI Un membru al grupului guvernamental de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie a ajuns consultant principal al Moderna

Până în prezent, nu există dovezi că BA.2.86 se răspândește mai repede sau provoacă o boală mai gravă decât versiunile anterioare ale Omicron, iar CDC a precizat că sfaturile sale privind protecția împotriva COVID rămân aceleași.

Infecțiile și spitalizările COVID au crescut în SUA, Europa și Asia, cu mai multe cazuri în ultimele luni atribuite subvariantei EG.5 "Eris", un descendent al tuplinii Omicron care a apărut inițial în noiembrie 2021.

În ultimele zile, autoritățile de sănătate publică au documentat câte un caz de BA.2.86 în Statele Unite, Marea Britanie și Israel și trei cazuri în Danemarca.

BA.2.86 derivă dintr-o "ramură anterioară" a coronavirusului, deci diferă de varianta vizată de vaccinurile actuale, a explicat dr. S. Wesley Long de la Houston Methodist Hospital. Acesta a precizat că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să concureze cu alte tulpini ale virusului sau dacă va putea scăpa mai ușor de răspunsurile imunitare ale organismului în urma unei infecții sau vaccinări anterioare.

Însă multe țări au redus drastic testarea pacienților și eforturile lor de a analiza genomul virusurilor care provoacă noi cazuri de COVID. În această situație, traiectoria BA.2.86 "nu arată bine în acest moment", având în vedere viteza cu care sunt identificate noi cazuri, a declarat dr. Eric Topol, expert în genomică și director al Institutului Scripps Research Translational din La Jolla, California.

Numeroasele sale mutații fac ca BA.2.86 să fie "radical diferit în structura sa" în comparație cu variantele anterioare, a subliniat Topol. Principala întrebare, a adăugat cercetătorul, este dacă BA.2.86 se va dovedi a fi foarte transmisibil.

Vizitele la serviciile de urgență și spitalizările din SUA pentru COVID rămân scăzute, dar au crescut de la începutul lunii iulie, potrivit datelor de pe site-ul CDC. Cu toate acestea, până în prezent, medicii au raportat că pacienții consultați în ultimele săptămâni, pe măsură ce varianta Eris s-a răspândit, nu sunt mai grav bolnavi decât cei pe care i-au tratat în timpul valurilor anterioare ale pandemiei.

O răspândire mai largă a BA.2.86 ar provoca probabil mai multe îmbolnăviri și decese în rândul populațiilor vulnerabile, avertizează dr. Topol.

Este prea devreme însă pentru a ști dacă BA.2.86 va provoca și o formă mai gravă de boală.

"Pe baza dovezilor disponibile, nu știm încă ce riscuri, dacă există, ar putea prezenta (BA.2.86) pentru sănătatea publică, dincolo de ceea ce s-a observat cu alte variante aflate în circulație în prezent", a declarat un purtător de cuvânt al CDC.

Din cauza restrângerii pandemiei, este posibil să fi trecut un an sau mai mult de când multe persoane au fost fie infectate anterior, fie vaccinate împotriva COVID.

"Vaccinul vă va oferi în continuare o mare apărare împotriva bolii și a decesului", spune dr. Long.

Vaccinurile de rapel actualizate pentru COVID care sunt acum în curs de dezvoltare au fost concepute pentru a viza subvarianta Omicron XBB.1.5. Moderna a declarat că datele preliminare ale testelor sale sugerează că ultima sa versiune a vaccinului este promițătoare împotriva Eris și a unei variante înrudite numită Fornax, care a început să circule în SUA.

La rândul său, Pfizer a declarat că vaccinul său actualizat COVID-19 a arătat o activitate neutralizantă împotriva subvariantei Eris într-un studiu efectuat pe șoareci.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid
vaccin
tulpina eris
ba 2.86