Stimulentul de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, acordat personalului medical implicat direct transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, va fi acordat și tuturor medicilor de familie, inclusiv personalului medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele acestora, a decis Parlamentul. Vor mai primi stimulentul personalul din laboratoare, farmacii, cabinete stomatologice care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate.
De ce este important: Prin Ordonanța de urgență nr. 43/2020, din 6 aprilie, a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Cei aproximativ 11.000 de medici de familie au fost și continuă să fie implicați activ în combaterea epidemiei de COVID-19”, au argumentat atunci senatorii amendamentul.
Ajunsă în dezbaterea Camerei Deputaților, ordonanța a fost modificată din nou, cu introducerea unor noi categorii de personal medical care va primi stimulentul de risc.
Conform deciziei Parlamentului, stimulentul va fi acordat și pentru:
- personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate;
- medicii și asistenții medicali din unitățile școlare care și-au desfășurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină.
Autorii amendamentaelor arată că, în conformitate cu prevederile art.653, alin.(1) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, ”Personalul medical este medicul, medicul stomatolog, farmacistul, asistentul medical și moașa care acordă servicii medicale.”
Prin urmare, ei propun extinderea acordării stimulentului la categoriile menâionate ”pentru a nu crea discriminări față de aceste categorii de personal, care în aceeași măsură, este supus aceluiași risc de infectare cu COVID 19”.
CITEȘTE ȘI Un producător bulgar de măști de protecție inteligente vrea să intre în România. "Nu există concurență și calitate!"Pentru a intra în vigoare, proiectul, care a fost adoptat cu unanimitatea voturilor deputaților prezenți, mai trebuie promulgat de președintele Iohannis.
Recent, Guvernul a decis că și asistenții sociali din centrele rezidențiale pentru persoanele vârstnice, dar și pentru persoanele cu dizabilități vor beneficia de un stimulent de risc social.