INSP: 8,5% din infectările noi și 5,2% din decesele Covid din ultimele două săptămâni aveau vaccin făcut, jumătate și cu a doua doză. De la începutul anului, peste 28.400 infectări și 555 decese de Covid la vaccinați

INSP: 8,5% din infectările noi și 5,2% din decesele Covid din ultimele două săptămâni aveau vaccin făcut, jumătate și cu a doua doză. De la începutul anului, peste 28.400 infectări și 555 decese de Covid la vaccinați

INSP: 50,5% din persoanele cu test pozitiv de infecție cu noul coronavirus după vaccinare cu a doua doză au fost confirmate la peste 28 de zile de la administrarea dozei 2

Oana Osman
Oana Osman
scris 19 iun 2021

Unu din 11 români care s-a infectat cu noul Coronavirus în ultimele două săptămâni fusese vaccinat anterior, iar un deces din 19 survenite după infectare Covid s-a produs deși erau cazuri de bolnavi protejați înainte prin vaccin, potrivit celor mai recente date raportate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Datele arată că, deși vaccinul protejează împotriva formelor grave ale bolii, nu înlătură complet riscul infectării și transmiterii virusului Sars-Cov-2, nici posibilitatea decesului la persoane vulnerabile care se infectează cu acesta după ce au primit o doză sau două de vaccin.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Dintre românii vaccinați care au mers ulterior să se testeze, 38,6% au ieșit cu test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2 de la începutul anului până pe 6 iunie. Din totalul testelor realizate în această perioadă, cele făcute persoanelor vaccinate au reprezentat doar 12,4%. În urmă cu două săptămâni, când rata de infectare era mai mare și în randul populației generale, procentul de infectare la testele făcute de persoane vaccinate era 41,5%, în condițiile în care cei vaccinați făcuseră 11,6% din testele totale din țară în primele 5 luni ale anului. 

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Situația persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare este publicată de INSP, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din două în două săptămâni, începând din 27 decembrie 2020. Datele actualizate la 6 iunie 2021 au fost publicate cu întârziere de 12 zile, față de raportările anterioare, abia vineri 18 iunie. (Raportul complet AICI)

Potrivit acestora, de la începutul anului și până pe 6 iunie, au avut test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2 peste 28.400 de persoane vaccinate anterior: 23.689 după prima doză și alte 4.718 persoane după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Numărul de infectări după cea de-a doua doză este probabil comunicat eronat în ultima situație de pe site, fiind identic cu cel din raportarea anterioară, din urmă cu două săptămâni, deși în același raport INSP precizează mai jos că au fost confirmate noi infectări în ultimele 2 săptămâni și la vaccinați cu a doua doză. Am solicitat o clarificare la INSP, încă fără răspuns.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Decesele cumulate de la începutul anului pentru persoane care s-au înbolnăvit cu coronavirus, deși fuseseră vaccinate, au fost în număr de 555. INSP precizează că niciunul dintre decese nu s-a datorat vaccinării. În fapt, au fost doar cazuri în care nici vaccinul nu a reușit să protejeze de moarte persoane infectate cu coronavirus, cel mai probabil (statistica INSP nu precizează) fiind cazuri cu comorbidități, la fel ca și în statistica generală a deceselor Covid. Cele mai multe decese Covid – 456 – au fost la persoane vaccinate doar cu prima doză, iar 99 la persoane vaccinate și cu doza a doua.

Ponderile s-au modificat pe măsură ce vaccinarea a avansat de la începutul anului, statistica incluzând treptat mai multe date și pentru administrarea celei de-a doua doze. La nivelul ultimelor două săptămâni, numărul de infectări și numărul deceselor Covid la persoane vaccinate este egal pentru cazurile apărute după administrarea primei doze și după cea de-a doua.

Concret, în perioada 24 mai - 6 iunie 2021, 143 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin, iar 142 de personae după administrarea celei de-a doua doze. Totalul de 285 al infectărilor la persoane vaccinate anterior reprezintă 8,5% din cele 3.320 de cazuri totale cu test pozitiv raportate la nivelul întregii țări în acest interval. Mai exact, un test din 11 pozitive raportate între 24 mai și 6 iunie a fost al unei persoane vaccinate anterior.

Guvernul a semnat vânzarea surplusului de vaccinuri anti-Covid și începe să și doneze Ucrainei și Serbiei CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat vânzarea surplusului de vaccinuri anti-Covid și începe să și doneze Ucrainei și Serbiei

Cât privește decesele, făcând diferența cu raportarea anterioară a INSP (555 la 6 iunie, față de 531 până pe 23 mai), rezultă că în ultimele 2 săptămâni acestea au survenit la 24 de persoane infectate Covid deși fuseseră vaccinate – împărțite aproape egal: 11 decese la persoane vaccinate doar cu prima doză și 13 decese la persoane vaccinate și cu cea de-a doua doză.

În acest interval, cu epidemia intrând în față de temperare, în țară au fost raportate un total de 458 decese Covid (doar cazuri noi în perioada 24 mai-6 iunie). Din acest total, decesele la bolnavi Covid infectați după vaccinare au reprezentat 5,2%. Cu alte cuvinte, un deces Covid din 19 s-a produs deși bolnavul fusese vaccinat. 

Rezumând, în ultimele 2 săptămâni, în categoria persoanelor vaccinate au fost raportate 285 cazuri de infectare Covid și 24 decese, iar cumulat de la începutul anului peste 28.400 infectări și 555 decese. O mortalitate Covid de circa 1,95% în rândul celor vaccinați ar fi similară celei înregistrate la nivel general pentru grupele de vârstă mai înaintate, însă INSP nu furnizează date detaliate despre grupele de vârstă din care fac parte cazurile de infectare după vaccinare raportate.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Situațiile raportate au însă mai multe detalii despre ponderea diferitelor tipuri de vaccin administrate celor incluși în statistica infectărilor după vaccinare, precum și despre timpul scurs de la data vaccinării până la confirmarea infectării prin testare sau despre continuarea schemei de vaccinare și după confirmarea infectătii cu noul coronavirus. Le redăm mai jos, din documentul publicat de INSP:

“CONFIRMARE DUPĂ DOZA 1
În perioada 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021, un număr de 23.689 persoane (0.5% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. 68.70% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer Biontech, 6.32% au fost vaccinate cu Moderna, 24.93% au fost vaccinate cu Astra Zeneca și 0.05% au fost vaccinate cu Johnson&Johnson.

Timpul scurs de la data vaccinării până la data confirmării arată că:
- 26.4% din persoane au fost confirmate în primele 7 zile de la vaccinare
- 64.5%* din persoane au fost confirmate în primele 14 zile de la vaccinare
- 86.4%* din persoane au fost confirmate în primele 21 de zile de la vaccinare
- 92.1%* din persoane au fost confirmate în primele 28 de zile de la vaccinare
- 7.9% din persoane nu s-au prezentat la doza a doua și au fost confirmate la peste 28 de zile de la administrarea primei doze
(* procent cumulat)
Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze până la data confirmării a fost de 12 zile.

Un număr de 15.989 persoane (67.5%), care au fost confirmate cu infecție cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, au efectuat până la data de 6 iunie 2021 și a doua doză. Dintre acestia:
- 618 persoane au făcut a doua doză în primele 14 zile după confirmarea bolii
- 6.805 persoane au făcut a doua doză în prima lună* (30 zile) după confirmarea bolii
- 9.183 persoane au facut a doua doză la mai mult de 30 zile după confirmarea bolii (între 31 - 143 de zile)
(* include și persoanele din prima categorie)

DECESE DUPĂ PRIMA DOZĂ
În perioada 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021, la un număr de 456 persoane (1.9% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin) a survenit decesul. Dintre acestea, 372 (81.6%) erau vaccinate cu Pfizer, 48 (10.5%) cu Moderna și 36 (7.9%) cu Astra Zeneca.
Niciunul din decese nu s-a datorat vaccinării.

CONFIRMARE DUPĂ DOZA 2
În perioada 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021, un număr de 4.718 persoane (0.1% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze* de vaccin. 92.93% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer Biontech, 3.20% au fost vaccinate cu Moderna și 3.87% cu Astra Zeneca. *Vaccinarea completă cu vaccinul Johnson&Johnson presupune administrarea unei singure doze.

Bun gust și eleganță chiar și atunci când ai un stil de viață activ CITEȘTE ȘI Bun gust și eleganță chiar și atunci când ai un stil de viață activ

Timpul scurs de la data vaccinării cu a doua doză până la data confirmării arată că:
- 26.1% din persoane au fost confirmate în primele 7 zile de la vaccinare
- 38.3%* din persoane au fost confirmate în primele 14 zile de la vaccinare
- 44.3%* din persoane au fost confirmate în primele 21 de zile de la vaccinare
- 49.5%* din persoane au fost confirmate în primele 28 de zile de la vaccinare
- 50.5% din persoane (2.413 cazuri) au fost confirmate la peste 28 de zile de la administrarea celei de a doua doze
(* procent cumulat)

Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze până la data confirmării a fost de 29 zile.

DECESE DUPĂ DOZA 2
În perioada 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021, la un număr de 99 persoane (2.1% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin) a survenit decesul. Dintre acestea, 93 (93.94%) erau vaccinate cu Pfizer, 4 (4.04%) cu Moderna, iar 2 (2.02%) cu Astra Zeneca.
Niciunul din decese nu s-a datorat vaccinării.

SITUAȚIA ÎN ULTIMELE 2 SĂPTĂMÂNI

În ultimele 2 săptămâni(perioada 24 mai - 6 iunie 2021) 1% din totalul persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare în perioada 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021, au fost raportate în ultimele 2 săptămâni.

CONFIRMARE DUPĂ DOZA 1
În ultimele 2 săptămâni (24 mai - 6 iunie 2021), un număr de 143 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. 75.5% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer Biontech, 5.6% au fost vaccinate cu Moderna, 12.6% au fost vaccinate cu Astra Zeneca și 6.3% au fost vaccinate cu Johnson&Johnson.

Timpul scurs de la data vaccinării până la data confirmării arată că:
- 14.7% din persoane au fost confirmate în primele 7 zile de la vaccinare
- 37.1%* din persoane au fost confirmate în primele 14 zile de la vaccinare
- 74.8%* din persoane au fost confirmate în primele 21 de zile de la vaccinare
- 83.9%* din persoane au fost confirmate în primele 28 de zile de la vaccinare
- 16.1% din persoane nu s-au prezentat la doza a doua și au fost confirmate la peste 28 de zile de la administrarea primei doze
(* procent cumulat)

Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze până la data confirmării a fost de 14 zile.
 

În această perioadă, un număr de 8 persoane (5.6%), care au fost confirmate cu infecție cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, au efectuat până la data de 6 iunie 2021 și a doua doză. Dintre acestia:
- 3 persoane au făcut a doua doză în primele 14 zile după confirmarea bolii
- 2 persoane au facut a doua doză la peste 14 zile dar mai puțin de 30 zile după confirmarea bolii (între 23 - 26 de zile)
- 3 persoane au făcut a doua doză la peste 30 zile după confirmarea bolii (între 34 – 67 zile).

CONFIRMARE DUPĂ DOZA 2
În ultimele 2 săptămâni (24 mai - 6 iunie 2021), un număr de 142 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze* de vaccin. 81% au fost vaccinate cu Pfizer Biontech, 3.5% au fost vaccinate cu Moderna și 15.5% cu Astra Zeneca. *Vaccinarea completă cu vaccinul Johnson&Johnson presupune administrarea unei singure doze.

Timpul scurs de la data vaccinării cu a doua doză până la data confirmării arată că:
- 14.8% din persoane au fost confirmate în primele 7 zile de la vaccinare
- 25.3%* din persoane au fost confirmate în primele 14 zile de la vaccinare
- 31.0%* din persoane au fost confirmate în primele 21 de zile de la confirmare
- 35.2%* din persoane au fost confirmate în primele 28 de zile de la confirmare
- 64.8% din persoane (92 cazuri) au fost confirmate la peste 28 de zile de la administrarea celei de a doua doze
(* procent cumulat)

Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze până la data confirmării a fost de 47 zile.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
covid
vaccin
insp
centrul de supraveghere si control al bolilor transmisibile