Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid, iar oamenii de știință analizează cu atenție ce grupuri să vizeze în programele naționale de imunizare, scrie Bloomberg.
Un număr de 12.421 de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului în ultimele 24 de ore, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). În total, începând cu data de 27 decembrie, au fost vaccinate 196.090 persoane. De asemenea, au fost 51 de reacții adverse comune și minore înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore, relatează News.ro.
305.562 programări la vaccinare au fost făcute în etapa a doua, iar în București au fost programate 62.182 locuri la vaccinare, gradul de ocupare atingând 100%, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Pe măsură ce tranșele de vaccin ajung în România, aplicația se actualizează și permite continuarea procesului de programare.
Guvern a stabilit, vineri, acordarea unor sume de bani personalului care participă la vaccinare, urmând ca medicii să fie plătiți cu 90 de lei pe oră, asistenții medicali cu 45 de lei pe oră, iar registratorii cu 20 de lei pe oră, sume brute. De asemenea, vor fi plătiți și medicii de familie, în funcție de numărul pacienților pe care îi vor programa pentru vaccinare. Costurile estimate inițial atât pentru 6 luni de plată, cât și pentru funcționarea centrelor de vacinare însumează peste 1,5 miliarde lei.
Platforma pentru programarea la vaccinarea anti-COVID s-a blocat, imediat după momentul la care trebuia să înceapă etapa a doua a campaniei, anunțată pentru 15 ianuarie la ora 15.00. Platforma este dezvoltată de STS.
Președintele Klaus Iohannis s-a imunizat anti-COVID la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila".
Mortalitatea în luna noiembrie 2020 a atins un nivel record, neînregistrat în ultimii 10 ani și probabil niciodată în istorie, de 34.769 decese, cu 64% mai mare decât media lunilor noiembrie ale ultimelor 9 ani. Mai puțin de o treime din numărul deceselor în exces au fost puse de autorități pe seama Covid, ceea ce înseamnă că s-a respectat regula din cele 3 luni precedente: la 1 deces pus pe seama Covid, alte 2 decese au fost cauzate suplimentar, comparativ cu anii precedenți, de măsurile anti-Covid, de limitarea accesului pacienților la servicii medicale, în special prin acte normative adoptate în perioada stării de urgență, dar și după.
Obiectivul Guvernului este ca până în luna septembrie peste 10 milioane de români să fie vaccinați împotriva Covid-19, a anunțat miercuri premierul Cîțu, care arată că există un interes ridicat pentru a doua etapă de vaccinare, iar românii doresc să se vaccineze.
Românii incluși în perioada a doua a campaniei de vaccinare - persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații "care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale" - se vor putea programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00. În cazul angajaților, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de către angajator, în timp ce o persoană cu vârsta de 65 de ani, de exemplu, poate fi înscrisă prin medicul de familie sau sunând la un call center - 021.414.44.25, conform coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul strategiei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că până în prezent 272 de doze de vaccin au fost pierdute, reprezentând o doză pe centru de vaccinare, fiind mai multe motive pentru care s-a ajuns în această situație, printre care depășiri ale condițiilor stabilite sau spargerea unor flacoane.