O curte federală de apel din SUA a anulat daune de 1,2 miliarde de dolari impuse Gilead Sciences pentru încălcarea unor brevete referitoare la o terapie împotriva cancerului, considerând că acestea sunt invalide, decizia fiind o lovitură pentru compania concurentă Bristol Myers Squibb, transmite Reuters.
Cele două companii sunt implicate într-un proces care implică acuzațiile că Yescarta, imunoterapia pentru cancer cu celule CAR-T a diviziei Kite Pharma a Gilead, încalcă brevetele pentru o terapie similară a Juno Therapeutics, divizie a Bristol, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Anul trecut, un judecător federal a majorat daunele stabilite de un proces cu juriu și a ordonat lui Gilead să plătească Bristol Myers 1,2 miliarde de dolari pentru încălcarea brevetelor.
Hotărârea de joi a Curții de Apel SUA pentru Circuitul Federal a anulat decizia respectivă.
Bristol Myers a afirmat într-un comunicat, că nu este de acord cu cea mai recentă hotărâre și că va solicita o revizuire a deciziei Circuitului Federal.

Avocatul Gilead și al diviziei Kite, Josh Rosenkranz, de la firma Orrick Herrington & Sutcliffe, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Acțiunile Gilead au crescut cu 0,3%, în timp ce acțiunile Bristol au scăzut cu 0,5% în urma informației.
Medicamentul Yescarta al Gilead aparține unei clase de tratamente anti-cancer de ultimă generație cunoscute sub numele de terapie cu celule T pentru receptorul antigenului himeric sau CAR-T, care reprogramează propriile celule imunitare ale organismului pentru a recunoaște și a ataca celulele maligne.
Gilead a cumpărat Kite Pharma, care a dezvoltat Yescarta, pentru 11,9 miliarde de dolari, în 2017, tratamentul fiind aprobat în SUA în acel an.

Medicamentul a înregistrat vânzări de 338 milioane dolari în primele șase luni ale acestui an.
Un juriu din 2019 a constatat că Kite a încălcat brevetele în mod intenționat și a acordat Juno și Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, care acordă brevetul Juno, 778 milioane dolari. Judecătorul districtual Philip Gutierrez a mărit suma la 1,2 miliarde de dolari, la tribunalul federal federală din Los Angeles, anul trecut.
Memorial Sloan Kettering nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Bristol Myers a achiziționat Juno și programul său CAR-T prin preluarea Celgene, de 74 miliarde dolari, în 2019.
Judecătorul șef al circuitului american, Kimberly Moore, a scris pentru un complet unanim de trei judecători că părțile relevante ale brevetului deținut de Juno nu sunt valabile, deoarece nu au o descriere scrisă și detalii suficiente. În timpul unei argumentații orale din iulie, Moore a comparat descrierea brevetului cu încercarea de a identifica o anumită mașină spunând că are patru roți.