7 mituri despre creditele ipotecare. Care este adevărul?

7 mituri despre creditele ipotecare. Care este adevărul?
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 28 sep 2023

Creditele ipotecare reprezintă un subiect complex, în jurul căruia au existat mereu o mulțime de mituri și idei preconcepute. Acestea vin de cele mai multe ori din surse greșite de informare și din frica de necunoscut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o lume în continuă schimbare, e foarte important să separăm adevărul de ficțiune, așa că iată adevărul din spatele celor mai răspândite mituri: 

  1. Pot aplica la un credit ipotecar doar dacă am găsit deja imobilul

Poți să primești prea-aprobarea financiară a băncii pentru suma cerută chiar dacă nu ai găsit încă imobilul. În funcție de bancă valabilitatea acesteia este între 45 și 180 de zile, timp în care poți liniștit să găsești locuința potrivită pentru tine și familia ta.

  1. Brokerul de credite costă mulți bani

Nu, brokerul de credite nu percepe taxe pentru niciunul dintre serviciile sale. 

În schimb te va ajuta să economisești timp și bani, prin simplificarea procesului de accesare a creditului și de achiziție a locuinței. 

Brokerul de credite este partenerul tău de-a lungul procesului de creditare, dar și după obținerea acestuia și se va asigura că primești  oferta de credit potrivită pentru tine și după obținerea finanțării că știi care sunt modalitățile de administrare a plăților și cum poți face economii la plata ratelor.

  1. Ești taxat dacă închizi creditul în avans

În cazul creditelor ipotecare, inclusiv cele luate prin programul Noua Casă, nu se percepe niciun comision de rambursare anticipată, așa că, dacă dispui de fondurile necesare pentru a-ți achita creditul în avans, poți face acest lucru fără obstacole, ori de câte ori consideri necesar.

  1. Asigurarea de viață este obligatorie

Asigurarea de viață este opțională în cele mai multe cazuri, însă are un rol foarte important în siguranța și protecția ta financiară.

Majoritatea persoanelor care iau un credit ipotecar optează și pentru asigurarea de viață datorită beneficiilor pe care le aduce. 

Primul și cel mai important este acela de a-ți proteja familia în cazul unui eveniment nefericit pe toată durata creditului.

Un al doilea beneficiu al asigurării de viață este faptul că îți oferă o reducere la dobândă. Mai exact, dacă iei creditul ipotecar împreună cu asigurarea de viață, costul total va fi aproximativ același, datorită scăderii dobânzii.

  1. Durează mult să primești creditul

Procesul de obținere a unui credit poate varia, dar multe instituții au optimizat procedurile pentru a fi mai eficiente. Astfel, în funcție de bancă și de profilul tău demografic și financiar, perioada medie de obținere a creditului ipotecar poate fi între 2 și 4 săptămâni.În cazul creditului Noua Casă, din cauza faptului că dosarul este mai complex și implică și o analiză suplimentară făcută de Fondul de Garantare, durata medie de obținere a creditului poate ajunge și la 6 – 8 săptămâni..

  1. Nu pot să vând sau să închiriez imobilul în primii ani

În funcție de tipul de credit ipotecar pe care îl alegi, pot exista anumite restricții legate de închirierea sau vânzarea locuinței. În cazul programului Noua Casă, există o limitare pentru vânzarea imobilului în primii cinci ani, însă poți opta pentru închiriere. În ceea ce privește un credit ipotecar standard, poți solicita permisiunea de închiriere a locuinței în funcție de anumite condiții, care pot fi obținute prin completarea unei cereri la banca. Vânzarea imobilului este posibilă chiar și în primii cinci ani, atât timp cât creditul este plătit.

  1. Banca la care sunt client îmi va oferi cele mai avantajoase condiții

Achiziționarea unei locuințe este unul dintre cele mai importante momente din viața ta, tocmai de aceea este recomandat să compari ofertele de la mai multe bănci, pentru a alege creditul potrivit pentru tine. Faptul că ești client de foarte mult timp la o bancă și încasezi salariul la aceasta nu îți oferă certitudinea că vei obține cele mai bune condiții existente în piața creditelor la acel moment.Este recomandat să compari ofertele de la cel puțin patru bănci înainte de a alege creditul pentru care aplici. În aceste situații, platforma 123Credit.ro îți oferă posibilitatea să compari online, ușor și eficient oferte de credit de la un număr de peste 20 de instituții de credit, din confortul casei tale, în pauza de cafea de la birou sau de oriunde dorești, de pe telefon, laptop sau tabletă.

Dacă încă nu ai găsit casa perfecta, intră pe homeZZ.ro! Acolo găsești garsoniere, apartamente, case și terenuri pregătite pentru toate planurile tale.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite ipotecare
homezz
123credit