Investitorul român în fonduri de investiții are studii medii, pune până la 1.000 de lei pe lună și continuă să investească, chiar dacă a pierdut, românii fiind cei mai rezilienți europeni la acest capitol, semnalează Cristian Pascu, vicepreședintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF), într-o radiografie făcută la la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a V-a.
Dezvoltatorul polonez de parcuri energie solară R.Power lansează o investiție strategică, într-un proiect de baterii în România.
Păstrarea ratingului recomandat pentru investiții (investment grade) pentru datoria statului român este un obiectiv de țară, întrucât are impact și asupra bonității celorlalți emitenți din România, cum ar fi companii sau bănci, a declarat directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a V-a. O retrogradare a calificativului de țară ar determina mulți investitori să își reducă sau să lichideze expunerile pe România, în timp ce o menținere a ratingului, care presupune un pachet adecvat de ajustare bugetară, ar ajuta la reducerea costurilor la care se împrumută Guvernul.
Reducerea deficitului bugetar, de 9,3% din PIB (ESA, standardul UE) anul trecut, și stabilizarea îndatorării statului rămân esențiale pentru ca statul român să își păstreze ratingul recomandat pentru investiții, a atras atenția agenția de evaluare Fitch.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizorul de electricitate pentru clienți finali cu cea mai avantajoasă ofertă dedicată populației din piață, primește zilnic 10.000 – 11.000 de cereri de încheiere de contracte de furnizare de la potențiali clienți noi, în perspectiva eliminării plafonării prețurilor de la 1 iulie, a declarat președintele Directoratului Hidroelectrica, Karoly Borbely, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a V-a.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat joi de BNR a ajuns la 5,0291 lei pentru un euro, față de 5,0251 lei înregistrat miercuri.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că activitatea de emitere a polițelor de asigurare, inclusiv RCA, a companiei bulgare de asigurări DallBogg, va fi suspendată temporar, începând cu data de 1 iulie 2025. Compania este activă pe piața RCA din România în regim de liberă prestare a serviciilor (Freedom of Services – FoS) începând cu noiembrie 2024.
Banii care se vor acumula în fondurile de pensii private se vor dubla în următorii cinci ani și, în acest context, apar anumite provocări legate de destinația acestora, care nu pot fi rezolvate doar prin noi listări la bursă, a transmis Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a V-a.
Autoritea de supraveghere a asigurărilor din Bulgaria are pregătită o decizie prin care va suspenda societății Dallbogg, care este prezentă și în România, de la 1 iulie, dreptul de a emite polițe în baza pașaportului european (FOS), a anunțat vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, la un eveniment informal organizat de UNSICAR.
Statul s-ar putea să fi trecut cu datoria publică peste pragul de 1.000 de miliarde de lei în aprilie, în contextul în care în februarie nivelul datoriei raportate s-a situat la 990,8 miliarde de lei, iar statul se împrumută în ritm alert din cauza deficitelor bugetare mari, a anunțat directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a V-a.