Achizițiile de valută ale băncii centrale din Argentina au depășit un prag major de când Javier Milei a devenit președinte

Achizițiile de valută ale băncii centrale din Argentina au depășit un prag major de când Javier Milei a devenit președinte
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2024

Achizițiile de valută străină ale băncii centrale a Argentinei de la preluarea mandatului de președintele de către libertarianul Javier Milei, în decembrie, au depășit 10 miliarde de dolari, arată calculele Reuters, în timp ce guvernul încearcă să șteargă un deficit profund al rezervelor nete, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Atingerea acestui nivel în numai trei luni subliniază modul în care Milei, un economist outsider, face ca stabilizarea finanțelor publice să fie prioritatea sa, ajutând țara să depășească țintele de acumulare a rezervelor valutare stabilite cu cu principalul său creditor, Fondul Monetar Internațional (FMI), scrie News.ro

TABEL Ieftinire a carburanților, deși cotațiile țițeiului se află la un nivel record al ultimelor 3 luni. Motorina, doar cu 30 bani mai scumpă decât benzina CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinire a carburanților, deși cotațiile țițeiului se află la un nivel record al ultimelor 3 luni. Motorina, doar cu 30 bani mai scumpă decât benzina

”Este un nivel al datelor încurajator în ceea ce privește gestionarea rezervelor internaționale. Obiectivul FMI de acumulare a rezervelor a fost deja atins pentru martie și este la doar 2 miliarde de dolari distanță de ținta din decembrie”, a declarat firma de consultanță EcoGo.

Banca centrală a cumpărat dolari aproape în fiecare zi de tranzacționare - în afară de două zile de vânzare - de la inaugurarea în funcție a lui Milei din 10 decembrie, iar achizițiile s-au accelerat în martie.

Rezervele nete generale rămân în continuare în teritoriu negativ, în jurul valorii de -1,5 miliarde de dolari.

Această acumulare a venit, de asemenea, pe fondul unor msuri dure de austeritate și de reducere a costurilor de către Milei, care a diminuat activitatea economică, creșterea și producția, cântărind cererea de dolari din partea companiilor și persoanelor fizice.

Inflația este, de asemenea, peste 275%.

”Adâncirea recesiunii și a inflației stimulează vânzările de valută străină tezaurizată de companii și persoane fizice”, a spus firma de consultanță GMA Research, adăugând că acest lucru a contribuit la stimularea acumularii băncii centrale de valută forte.

Milei a înregistrat o victorie șoc în alegerile anului trecut, promițând o revizuire majoră a economiei Argentinei după ani de crize, pe care le-a pus pe seama deficitelor fiscale profunde obișnuite, determinate de cheltuielile excesive ale statului.

El a promis un deficit fiscal ”zero” anul acesta.

Acumularea de dolari este, de asemenea, importantă pentru obiectivul său pe termen lung de a elimina controalele valutare și, în cele din urmă, de a dolariza economia, deși asta rămâne încă departe.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Acord semnat pentru cea mai mare tranzacție industrial-logistică din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Acord semnat pentru cea mai mare tranzacție industrial-logistică din România

”Dincolo de aspectul pozitiv al acumulării de rezerve, nu cred că controalele vor fi încă ridicate, deoarece trebuie să aștepte și să vadă cum se continuă să se îmbunătățească bilanțul băncii centrale”, a declarat economistul Gustavo Ber din Buenos Aires.

Fundația Mediteraneeană a declarat că îmbunătățirea rezervelor și piețele mai calme au dus la creșterea depozitelor în dolari la bănci, care au scăzut anul trecut în timpul incertitudinii electorale.

Aceste depozite au urcat la 16,5 miliarde de dolari, de la 14,1 miliarde de dolari când Milei a preluat mandatul.

Guvernul speră, de asemenea, că viitoarele recolte de soia și porumb - principalele exporturi ale Argentinei - vor aduce un nou val de valută străină, deși unii analiști au avertizat că o creștere recentă a pesoului pe piețele paralele ar putea determina fermierii să rețină vânzările, deoarece obțin mai puțină monedă locală pentru dolarii lor.

”În cel mai rău scenariu, am putea ajunge într-un punct în care exportatorii sunt tentați să întârzie exporturile. Asta ar juca împotriva acumulării de rezerve valutare”, a spus Portfolio Personal Inversiones.

viewscnt
Afla mai multe despre
javier milei
argentina